Hamsters

Hamsters worden veel als huisdier gehouden, mede door hun handzame formaat. Hoewel kinderen vaak dol zijn op dit diertje, zijn hamsters eigenlijk niet geschikt voor kleine kinderen, omdat ze overdag slapen en dan niet gestoord willen worden. Hamsters zijn in ons dierenopvangcentrum de enige dieren die we in hun eentje plaatsen.

Huisvesting

Hamsters worden binnen gehouden. Omdat hamsters ’s nachts actief zijn is het niet verstandig ze op een slaapkamer te zetten. Belangrijk is dat de kooi goed geventileerd en knaagbestendig is. De minimale maat van het hok is 70 x 50 cm. Hamsters hebben een donkere slaapplaats nodig om te slapen en willen daarnaast graag bewegen.De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. De andere dwerghamsters kunnen soms wel met meerdere dieren gehuisvest worden, maar ook dat gaat lang niet altijd goed en vaak is het verstandiger om voor één dier te kiezen.

Verzorging

De meeste hamsters zijn zindelijk en doen hun behoefte voornamelijk op één plek. Daarnaast kunnen ze voedsel in hun nest bewaren.

Voeding

Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig, koop daarom speciaal hamstervoer waar alle voedingsstoffen inzitten. Om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen is het beter om enkel krachtvoer te geven en geen gemengd droogvoer. Hamsters krijgen dagelijks 10 tot 12 gram krachtvoer per dier per dag. Daarnaast kun je ze af en toe groente of fruit, of een stukje kaas of ei geven.

Nodig

Hamsters hebben in ieder geval nodig:

  • Speciaal krachtvoer voor hamsters
  • Onbeperkt vers drinkwater
  • Wilgentakken of noten om hun tanden te kunnen slijten

Gezondheid

Gezonde hamsters hebben een glanzende vacht en een levendige uitstraling. Hun oogjes zijn helder en droog, de nagels zijn niet te lang en de ademhaling is rustig en regelmatig. Over het algemeen zijn hamsters sterkte dieren die niet snel ziek worden. Als de hamster sloom, lusteloos en apathisch is, dan heeft hij waarschijnlijk iets onder leden. Schakel dan –en ook bij twijfel- altijd een dierenarts in.

Omgang

Als je een hamster wilt oppakken, probeer het dier dan rustig van opzij of van voren in je hand te scheppen en laat hem in het kommetje van je hand zitten. Als een hamster schrikt zal hij proberen te vluchten of bijten. Het zijn kleine en kwetsbare dieren, dus let goed op hoe kinderen met het dier omgaan.

Vragen

Heb je nog vragen over de hamster die je bij ons hebt geadopteerd? Bel ons op! 088 3437 112.


Terug naar Pagina Huisvesting & Verzorging