Groot raadsel rondom dode zeekoeten

Op 6 januari kwam bij onze Wildopvang Krommenie een zieke zeekoet binnen. Een diersoort dat bij de wildopvang welbekend is, maar zeker niet met regelmaat binnenkomt. Tot nu toe dan. Zij kregen sindsdien dagelijks zieke zeekoeten binnen en inmiddels is het aantal zeekoeten opgelopen tot 28.

Groot raadsel rondom dode zeekoeten

Massale sterfte
In Nederland is sprake van een massale sterfte van zeekoeten, met een nog onbekende oorzaak. De afgelopen weken zijn er aan de Nederlandse kust honderden dode en zieke zeekoeten aangespoeld. Enkele zieke zeekoeten komen terecht bij onze wildopvang in Krommenie. De dieren zijn veelal jong en lijken ondervoed te zijn bij binnenkomst.

De zeekoet
Zeekoeten (Uria aalge) zijn hele olijke dieren om te zien, zegt Nina Schouten, beheerder van Wildopvang Krommenie. ‘Wij noemen ze dan ook liefkozend ‘neppinguïns’, al kunnen zeekoeten wel vliegen. Ze leven op zee en komen alleen aan land om te broeden. Koeten hebben een zachte ondergrond nodig en hebben veel behoefte om op het water te dobberen. Zij hebben door hun leefstijl in de natuur meer behoefte aan het ontlasten van hun poten en dobberen daarom op het water.’


De opvang van een zeekoet
Wanneer een zeekoet binnenkomt bij de wildopvang, is de 1e prioriteit om het dier op temperatuur te krijgen. Een normale temperatuur moet tussen de 39 en 42 graden liggen. Veel zeekoeten zijn bij binnenkomst onderkoeld en worden op een warmtemat gelegd. Als ze op temperatuur zijn, krijgen ze vis aangeboden. Eten ze dit niet, krijgen ze sondevoeding totdat ze zelf gaan eten. Na 48 uur wordt er bloed afgenomen, waarbij gecontroleerd wordt op de hematocrietwaarde (het aantal rode bloedcellen in het bloed). Is deze waarde in orde, is de zeekoet sterk genoeg om gewassen te worden. Dat gebeurt niet in de wildopvang, maar in het Vogelhospitaal in Haarlem. Zij zijn hierin gespecialiseerd en beschikken over de juiste materialen en ruimtes.

Oorzaak massale sterfte
Over de oorzaak van deze massale sterfte onder de zeekoeten is tot op heden nog niets bekend. Naast het grote aantal dode aangespoelde zeekoeten, overleeft slechts een klein deel van de zieke zeekoeten het. Van de totaal 28 opgevangen zeekoeten bij Wildopvang Krommenie, hebben helaas maar 2 zeekoeten het overleefd. De wildopvang heeft contact gezocht met Dutch Wildlife Health Center en een aantal zeekoeten zijn naar Utrecht gegaan voor nader onderzoek over de doodsoorzaak. Lees hier meer over het onderzoek van o.a. Universiteit Utrecht. Hopelijk komen ze snel achter de doodsoorzaak. Wij houden jullie op de hoogte!