Oorzaak dode zeekoeten bekend

Begin dit jaar kwamen er bij onze Wildopvang Krommenie plotseling tientallen zieke zeekoeten binnen. Er was in Nederland sprake van een massale sterfte van zeekoeten, waarbij de oorzaak nog onbekend was.

Oorzaak dode zeekoeten bekend

Aan de Noorzeekust spoelden maar liefst duizenden, veelal jonge, dode en zieke zeekoeten aan. Uit recent onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt nu dat de doodsoorzaak verhongering is.

Een aantal overleden zeekoeten van onze Wildopvang, zijn gebracht naar Utrecht voor nader onderzoek over de doodsoorzaak. Er werd eerst gedacht dat de massale sterfte wellicht samenhing met de verloren zeecontainers MSC Zoe. Uit het rapport van het onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn. Er zijn geen grote hoeveelheden plastics aangetroffen in de magen de dieren en de dieren zijn niet aantoonbaar ziek geweest.

Wél waren de zeekoeten extreem vermagerd bij binnenkomst. De verklaring die Universiteit Utrecht hiervoor geeft, is dat de zeekoeten een lastige broedperiode hebben gehad. De jonge zeekoeten konden moeilijk voedsel vinden en waren verzwakt. De zware storm begin dit jaar, waardoor ook de zeecontainers verloren zijn, gaf de doorslag. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.