Over ons

Dierenasiel de Swinge draagt zorg voor de opvang, verzorging en het herplaatsen van zwerf- en afstandsdieren. We vangen voornamelijk honden en katten op, maar ook konijnen en knaagdieren. Op zoek naar een hond, kat, konijn of knaagdier? Bekijk onze dieren!

Bij Dierenasiel de Swinge werken gediplomeerde en deskundige dierverzorgers en toegewijde vrijwilligers. We maken ook gebruik van onze eigen dierenarts die zo nodig direct kan ingrijpen.

Gevonden dieren

Dierenasiel De Swinge verzorgt de opvang van (zwerf)dieren voor de gemeenten:

  • Smallingerland
  • Opsterland
  • Ooststellingwerf
  • Weststellingwerf

Als de dierenambulance (of iemand uit onze regio) een gevonden (zwerf)dier naar het dierenasiel brengt, vangen we het dier op tot we het eigen baasje of een nieuw baasje hebben gevonden. We zoeken direct uit wie de eigenaar van het betreffende dier is, door het controleren van de chipgegevens (indien de chip aanwezig is). De kenmerken en de vindplaats van het dier worden doorgegeven aan verschillende instanties voor gevonden en vermiste dieren, waaronder Amivedi en Mijndieriszoek.nl.

Verzorging

Elk dier komt op de tafel van de dierenarts en wordt zorgvuldig onderzocht, geënt, gechipt, ontwormd en zo nodig ontdaan van vlooien en teken. Het dier heeft verder natuurlijk verzorging nodig, zoals aandacht, een schoon hok, water en eten.

Het dierenasiel is verplicht het dier twee weken in 'quarantaine' te houden zodat de (rechtmatige) eigenaar de tijd heeft het dier te traceren in het dierenasiel. Na twee weken wordt het dier, indien nodig, geneutraliseerd en komt het dier in aanmerking voor herplaatsing.

Euthanasie

De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dierenwelzijn en mensenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel Euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Het protocol is op aanvraag per e-mail beschikbaar. Vermeld in de aanvraag je naam- en adresgegevens.