Cavia

Cavia’s zijn groepsdieren en zijn daarom in hun eentje ongelukkig. We plaatsen cavia’s daarom altijd in paartjes.

Huisvesting binnen

Over het algemeen worden cavia’s binnen bij kamertemperatuur gehouden. Cavia’s houden niet van harde geluiden. Het is belangrijk dat ze een rustig plekje hebben. Het hok moet minimaal 120 x 60 cm zijn, met een kant tegen een wand staan, minimaal 20 cm van de grond en tocht- en vochtvrij staan.

Huisvesting buiten

Voor een buitenhok is het belangrijk dat het op een beschutte plek staat en een nachthok heeft dat van de grond staat. Pas op met stro, dit kan de tere voetzooltjes van een cavia beschadigen. Dek daarom het isolerende stro af met een laag hooi. Cavia’s moeten altijd kunnen beschikken over vers hooi. Haal de cavia binnen, als het onder de 10 graden Celsius is of wordt.

Verzorging

Cavia’s gebruiken vaak de hele kooi als toilet. Ze kunnen daarom ook vies worden door alles wat in het hok ligt. Een aantal schoonmaaktips voor het schoonmaken van de kooi:

  • Verschoon de gehele kooi minimaal één à twee keer per week
  • Maak de etensbak iedere dag schoon
  • Maak de drinkfles elke week schoon
  • Elke dag het water verversen

Voeding

Bij cavia’s is het belangrijk dat ze altijd ruim voldoende hooi hebben en nooit zonder voer komen te zitten. De darmen van cavia’s moeten namelijk altijd gevuld zijn en daarom eet het dier de hele dag door kleine beetjes. Het droogvoer moet ook specifiek voor cavia’s zijn. Cavia’s zijn niet in staat om vitamine C aan te maken en dit moet dus in de voeding zitten. Qua groenvoer lusten cavia’s bijna alles, maar ze mogen niet alles. Cavia's mogen geen aardappel, aubergine, avocado, bonen, champignons, courgette, knoflook, kokosnoot, peultjes, prei, rabarber, sperziebonen, sugar snaps, ui of het groen van tomaten. Was de groenten die ze wel mogen goed, haal de resten uit de kooi en geef ze niet te veel.Cavia’s hebben in ieder geval de onderstaande dingen nodig:

  • Onbeperkt vers water (gebruik hiervoor een drinkflesje)
  • Onbeperkt hooi
  • Droogvoer, specifiek voor cavia’s
  • Dagelijks wat groenvoer (gewassen)

Gezondheid

Gezonde cavia’s zijn actief, verkennen de omgeving en wisselen korte slaapjes af met het zoeken naar voedsel. Ze bewegen zich op een normale manier voort en hebben heldere, schone ogen en een regelmatige ademhaling. Neus, bek en achterlijf zijn schoon. Kleine dieren gaan over het algemeen snel achteruit bij ziekte, wacht dus nooit met het raadplegen van een dierenarts.

Omgang

Over het algemeen vindt een cavia het niet prettig om opgepakt te worden. Wanneer een cavia toch opgepakt moet worden, ondersteun dan de onderkant en leg een hand op de bovenkant. Als je de cavia weer neerzet, zet de pootjes dan op de grond en laat het dier niet van je hand springen. Langharige cavia’s moeten elke dag geborsteld worden, klitjes in de vacht kun je er het beste voorzichtig uit knippen.

Vragen?

Heb je nog vragen over de cavia’s die je bij ons hebt geadopteerd? Bel ons gerust op: 088 3437 112.


Terug naar Pagina Huisvesting & Verzorging