Dodelijke en zeer besmettelijke kattenziekte opgedoken

De kattenziekte begint eerst met vage klachten als braken en diarree. Zodra een kat koorts en bloedafwijkingen heeft, zit het dier al in een verder stadium. ,,En moet dan ingeslapen worden'', aldus dierenarts Dieneke Jongepier van het Huisdierenziekenhuis. Het is volgens haar zorgelijk dat de ziekte in de Haagse regio is geconstateerd. Het is namelijk een zeer besmettelijke en dodelijke virale maagdarmziekte, die vaak leidt tot het laten inslapen van het dier.
Dierenarts Kees Buitelaar legt uit dat katten die niet gevaccineerd zijn de ziekte kunnen krijgen. Besmetting kan voorkomen worden door een kat in te enten. ,,De katten die als kitten niet twee keer de vaccinatie hebben gehad, met drie weken tussentijd, en de katten die op latere leeftijd niet meer gevaccineerd worden, hebben onvoldoende afweer tegen de ziekte.'' Daarom is het belangrijk een kat te laten vaccineren. De ziekte wordt vaak overgedragen doordat katten bijvoorbeeld aan elkaar snuffelen. Maar - zo benadrukt Jongepier - ook dieren die binnenblijven lopen gevaar. ,,Doordat bijvoorbeeld het baasje in poep stapt en daarmee het huis binnengaat.'' Op mensen heeft het geen effect.
Zo nu en dan duikt de ziekte ergens op, zo hebben diverse steden als Amsterdam, Den Bosch en Gouda er ook mee te kampen gehad. Daar werden onder meer asiels gesloten om de katjes in quarantaine te houden en te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden.
Kattenziekte, wat is het?
De kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. Een andere benaming ervoor is feline panleucopenievirus ook wel het FPV-virus, dat witte bloedcellen aanvalt. De ziekte kan dodelijk zijn, is besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Bij poezen die zwanger zijn kan de ziekte leiden tot abortus en hersenschade bij de kittens.
De ziekte wordt overgedragen via de ontlasting. Dit kan gebeuren doordat katten aan elkaar snuffelen, maar ook doordat het virus zich verspreid via de kleding, schoenen of handen van hun baasjes.
Symptomen
Maagklachten
Darmklachten
Koorts
Slechte eetlust
Diarree (met bloed)
Uitdroging
Genezing
Een besmette kat kan beter worden, maar moet dit zelf doen. De ziekte is behandelbaar, maar er zijn geen medicijnen tegen het virus. De kans op genezing ligt onder meer aan de ernst van de ziekte en de conditie van de kat.