Zwerfkattenproject

Zwerfkatten zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Anderen vinden het juist weer gezellig en voeren de lokale zwerfkat lekker bij. Soms blijkt dit echter geen zwerfkat, maar de kat van de buurvrouw verderop. Wat is verstandig en welke kat is nou wel een echte zwerfkat? En wat doe je daar dan mee?

TNR: Trap – Neuter – Return

Zwerfkatten zijn katten die geen eigenaar hebben. Dit kunnen verwilderde katten zijn, maar helaas zitten er ook wel eens tamme katten tussen.

Voor de verwilderde katten is het beleid om hen te neutraliseren (castreren of steriliseren) en hen daarna weer terug te zetten op de plek waar ze gevonden zijn. We noemen dat TNR (trap-neuter-return). Als we ze neutraliseren, geven ze minder overlast, vechten ze minder met andere katten en brengen ze ook geen kittens meer voort. Het vangen, (laten) neutraliseren en terugplaatsen van deze katten wordt uitgevoerd door de Werkgroep Zwerfkatten, onderdeel van de Dierenbescherming regio Zuid-West.

Tamme katten

Bij de tamme katten komt ons dierenopvangcentrum in beeld, maar welke kat heeft nou wel een baas en welke niet? Dit is vaak lastig om te zien. Een magere kat hoeft niet per se een zwerver te zijn, de kat kan ook gewoon op leeftijd zijn en de baasjes willen hem niet zijn dagelijkse wandeling, die hij al jaren doet, ontnemen. En een hele dikke kat hoeft evenmin vanzelfsprekend een baas te hebben, die kat kan dagelijks door buurtbewoners worden gevoerd. Hoe komen we er dan achter of we met een zwerfkat te maken hebben?


Samenwerking DOC Gouda & Werkgroep Zwerfkatten

Al geruime tijd werken het dierenasiel en de Werkgroep Zwerfkatten volgens een nieuw systeem. Als het dierenasiel een melding van een vermoedelijke zwerfkat binnenkrijgt, noteren wij alle gegevens en geven wij deze melding door aan de Werkgroep Zwerfkatten.

Een vrijwilliger van deze organisatie gaat ter plaatse kijken bij het dier en controleert het op een chip. Als de kat gechipt is, kunnen wij via het chipnummer in de databank nakijken of de kat in de omgeving woont of misschien wordt vermist. Heeft de kat geen chip, dan wordt het dier een bandje omgedaan met de vraag of de eigenaar contact met ons wil opnemen, omdat de kat is opgegeven als zwerfkat.

Ook wordt er een foto van de kat gemaakt en vermelden we het dier als ‘gevonden’. We geven deze informatie door aan de Amivedi. Wij laten de kat een week met een bandje lopen, want niet alle katten gaan elke dag naar huis toe. Als niemand reageert en er is ruimte in het dierentehuis, komt de kat naar ons toe.

Hier wachten wij alsnog 14 dagen, zodat de mogelijke eigenaar zich nog kan melden. Dit is de wettelijk verplichte bewaartermijn. Meldt niemand zich? Dan kan de kat naar een nieuw baasje toe.

Wilt u ons liever niet bellen? Dat is geen probleem, u kunt ons altijd een e-mail sturen met de volgende gegevens: Uw naam, adres en telefoonnummer. Omschrijving van de kat en hoe lang de kat er al loopt en eventuele bijzonderheden. Wij zetten deze melding dan gelijk door naar de Werkgroep Zwerfkatten. 

Waarschuwing

Het is belangrijk om vreemde katten niet te voeren! De kat eet misschien dieetvoer en kan ziek worden van ander voer. Een kat kan ook steeds minder thuiskomen, omdat hij buiten de deur toch gevoerd wordt. Uiteindelijk komt de kat misschien helemaal niet meer thuis.

Een kat die er slecht uitziet

Hoe beoordeel je of een kat er slecht uitziet? Zie je ribbetjes of loopt de kat moeilijk, dan is het noodzaak om de dierenambulance te bellen. Als de kat er slecht uitziet, nemen zij de kat mee en laten hem door een dierenarts nakijken. De meeste katten in Nederland zijn eigenlijk veel te dik. Van een mooi slanke kat wordt daarom nogal eens gedacht dat hij te mager is, maar als je geen ribbetjes ziet of voelt, hoef je, je geen zorgen te maken. Bij twijfel, mag je ons of de dierenambulance altijd even bellen.

Hoe kun je voorkomen dat jouw kat als zwerfkat wordt aangezien?

Heel simpel, laat jouw kat chippen! Dit kun je bij jouw dierenarts laten doen. Het is eenmalig en je kat staat geregistreerd op jouw naam. Let wel op dat je bij verhuizing of wijziging van het telefoonnummer de nieuwe gegevens doorgeeft aan de databank.

Laat je kat chippen, dan is het direct duidelijk dat hij van jou is

Belangrijke instanties

Dierenopvangcentrum Gouda: 0182 – 53 01 64
Dierenambulance Gouda: 0182 – 52 90 59
Amivedi katten Gouda: 088 – 00 64 619 http://www.amivedi.nl
Mijn Dier is Zoek – Dierenbescherming www.mijndieriszoek.nl