Uitlaatdienst

In 2003 is een uitlaatdienst voor de honden van Dierenopvangcentrum Gouda opgezet. Vrijwilligers wandelen gedurende de dag met de honden, waardoor nagenoeg iedere hond dagelijks een wandeling door het aangrenzende park kan maken.

Een wandeldag

’s Ochtends rond 9 uur komen de eerste hondenuitlaters van die dag bij elkaar. Ze bekijken hoeveel honden er uitgelaten moeten worden en stemmen de grootte van het rondje af per hond. De honden reageren elke dag weer enthousiast, zelfs als er nog geen riem gepakt is. De wandeling begint aan de achterkant van het asiel en gaat door over de Groene Wal. Als er weinig honden in het dierenasiel zitten en de uitlaatgroep is groot genoeg, kunnen de uitlaters ook een grotere ronde lopen via de sportvelden, onder de A12 door en via de manege terug naar de dierenopvang. 's Middags vanaf 13.00 uur komt de tweede ploeg hondenuitlaters.

De hondenuitlaters van het asiel zijn altijd te herkennen. Ze dragen óf een groene jas of hesje van de Dierenbescherming. Ze dragen deze jassen expres, zodat alle hondeneigenaren uit de buurt kunnen zien, dat er een asiel- of pensionhond aan komt.


Hond leren kennen

Onze hondenuitlaters kennen de honden niet allemaal door en door. Vooral omdat sommige honden net bij ons binnen zijn gekomen. Het is voor hen daarom elke keer een verrassing hoe de hond reageert naar een andere hond en we houden ze daarom altijd aan de lijn. Om die reden gaan onze hondenuitlaters aan de kant, als er een andere hond aankomt. Het kan zijn dat ze soms verzoeken om een loslopende hond aan te lijnen. Dit wordt uiteraard gevraagd in het belang van de andere hond. Honden aan de lijn kunnen zich bedreigd voelen als een andere hond losloopt. We vinden het heel vervelend als een hond een andere hond daarom bijt. Wij zijn –net als jij waarschijnlijk- heel blij met zo’n mooie uitlaatplek in Gouda en we zien ook onze honden genieten om hier rond te mogen lopen. We vinden het daarom fijn als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt. Zowel mede-hondenbezitters als niet-hondenbezitters. Zo kan iedereen onbezorgd en ontspannen wandelen in dit mooie natuurgebied.

Meer weten over het uitlaten? Kijk het volgende filmpje, waarin een van onze hondenuitlaters met dank aan LeMore Media een goed beeld geeft van het werk.