Aparte kamer en introductie nieuwe kat

Soms adviseren wij om met een kat in een aparte kamer te starten. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de kat heel schuw is. Teveel ruimte ineens kan dan heel overweldigend zijn en de kat zal dan langer angstig zijn. Zorg er daarom ook voor dat er in de kamer geen bank, bedden, kasten, e.d. zijn waar de kat onder kan en waar u, indien nodig, niet meer goed bij de kat kan komen of zorg dat die plekken geblokkeerd zijn door er iets onder of voor te leggen. Zorg wel dat er meerdere verstopplekjes zijn zoals kattenhuisjes, kartonnen dozen, etc. zodat de kat zich veilig voelt en minder stress heeft.

Ook bij katten met gedragsproblemen adviseren wij soms een aparte ruimte. Wij hebben gemerkt dat bij bepaalde katten teveel indrukken/prikkels teveel kunnen zijn in het begin. Het werkt dan beter om te starten met een veilige, overzichtelijke, controleerbare en voorspelbare omgeving.

Als u al een andere kat heeft adviseren wij een langzame introductie om te voorkomen dat uw kat/katten gestrest raken als er plotseling een vreemde kat bij komt. Dit is voor veel katten heel heftig en kan er in resulteren dat de katten elkaar niet accepteren en er allerlei problemen ontstaan. Dit houdt in dat u met de nieuwe kat op een aparte kamer start, zodat de katten elkaar nog niet zien.


Introductie nieuwe kat

Stel je eens voor...je komt thuis en er is ineens een vreemde in huis die aan jouw spullen zit en jouw eten en drinken gebruikt. Hoe blij zou je zijn? Zo is dat bij katten precies hetzelfde. Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenootje te wennen.

Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Er kan pas begonnen worden met de eerste stap als de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt. Dat wil zeggen dat de kat goed eet, drinkt, rust en hij de eigenaar benadert.

Vervolgens kun je doekjes met geurtjes van de al aanwezige kat en de nieuwe kat bij elkaar uitwisselen (alleen dus als de kat ontspannen is, anders verzamel je verkeerde geurtjes en werkt het niet), zodat ze alvast aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen zonder dat ze al met elkaar geconfronteerd worden. Houd het doekje met de geur van de nieuwe kat in je hand en laat de al aanwezige kat er aan ruiken en vice versa. (De doekjes kun je apart bewaren in een zakje) Pas als de katten  op hun gemak zijn, kan de volgende stap genomen worden.

Zet de al aanwezige kat op de kamer van de nieuwe kat en laat de nieuwe kat de rest van het huis verkennen. Let daarbij op dat de katten elkaar nog niet zien! Zet daarna de nieuwe kat weer terug op het kamertje, sluit de deur en laat uw eigen kat weer in de rest van het huis. Die kan dan verder wennen aan de geur van de nieuwe kat in huis.

Vervolgens kun je starten met het voeren/wat lekkers geven aan de katten aan beide zijden van de dichte(!) deur. Ze ruiken elkaar dan, zien elkaar nog niet en combineren deze gebeurtenis met het lekkers, wat een positieve ervaring oplevert. Als beide katten niet van slag zijn, is de volgende stap om de deur van het kamertje op een kleine kier te houden, zodat beide katten elkaar kunnen zien, maar niet door de kier heen kunnen glippen. Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden. Geef ze steeds eten in elkaars aanwezigheid. Als een van de katten gaat fixeren, leid deze dan af met een speeltje of wat lekkers. Zet nooit het eten vlakbij elkaar, katten eten niet graag naast elkaar, als het niet anders kan doen ze het, maar het geeft een hoop stress!

Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid.


Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was. Wanneer de katten gedurende dit proces angstig worden of zelfs agressief naar elkaar, doe dan een stapje terug en bouw het weer langzaam op. Zou je dit niet doen en ze hebben toevallig een flink gevecht dan zal dit niet zo snel vergeten worden en zal het langer duren, voor ze elkaar accepteren, of komt het niet meer goed. Gebruik overigens nooit je handen om katten uit elkaar te halen, maar een kussen bijvoorbeeld.

Alleen als de kat geen angst of agressie vertoont (en de eventuele hond uiteraard ook niet), kun je doorgaan met de volgende stap. 

Hoe kun je zien of de kat nog niet klaar is voor de volgende stap? 
Bij de volgende signalen:
  • Niet willen eten 
  • Zich verstoppen 
  • Urine/ontlasting laten lopen 
  • Grote pupillen 
  • Oren plat 
  • Bibberen 
  • Hijgen van spanning 
  • Bevriezen 
  • Schrikachtig/alert 
  • Uithalen, blazen, spugen, krijsen, grommen, bijten, vechten 

Wanneer de kat tegen het doekje aanwrijft of de geur negeert, kan de volgende stap genomen worden.