Een goede start voor uw nieuwe hond

Wilt u een hond adopteren via ons Dierenopvangcentrum? Dan raden wij u aan om op onze website te kijken of er een geschikte hond voor u in het asiel zit. Zit er een leuke hond voor u bij? Dan vragen wij u altijd om ons een mailtje te sturen zodat wij kunnen kijken of uw huissituatie geschikt is voor de hond.

Het is namelijk zonde als u voor niks langskomt. Verder vinden wij het erg belangrijk dat u een kennismakingsgesprek heeft als een van de hondentrainers aanwezig is. Het is namelijk prettig als wij alle informatie gelijk met u kunnen delen en u uw vragen kwijt kunt. Wij zullen dan ook altijd een afspraak met u inplannen.

Wij streven er naar om bij alle honden een behandelplan mee te geven, deze zullen wij op uw situatie aanpassen. Deze kan van te voren naar u toe gemaild worden, maar hij wordt ook meegegeven als u de hond komt halen, wij kunnen dan alles even goed met u door bespreken of alles duidelijk is.

Alles in huis

Zorg dat u alles in huis haalt, voor u de hond gaat halen. Een mand, een riem, water- en voerbakken en indien gewenst beloningssnoepjes. Speeltjes zijn ook belangrijk, maar vraag even na welk speelgoed uw nieuwe huisgenoot leuk vindt. Niet elk speelgoed is geschikt voor elke hond.

Eten

U krijgt bij ons een zakje voer van Royal Canin mee zodat de hond niet gelijk over hoeft op ander voer. Indien gewenst kunt u dan eerst zijn oude voer geven en dit langzaam mengen met een steeds groter deel van zijn nieuwe voer. Dit vermindert het risico op maagdarmklachten door de verandering.

Slaapplaats

Zet de slaapplek van de hond op een rustige plek. De hond moet zich er kunnen terugtrekken. Wij raden eigenlijk altijd aan om te starten met een bench. De hond heeft een veilige plek om zich terug te kunnen trekken, maar u kunt ook het deurtje dichtdoen wanneer u weggaat of gaat slapen. De hond kan dan niet uw huis bevuilen of iets slopen. En zeker wanneer er andere huisdieren of kinderen aanwezig zijn is het een fijn middel. Het is namelijk nooit aan te raden om kinderen of huisdieren alleen te laten met uw nieuwe huisgenoot.

Opvoeding

De opvoeding begint meteen, kijk in de eerste periode goed hoe uw hond op situaties reageert. U kent hem immers nog niet, en de hond jullie ook nog niet. Door goed te kijken naar signalen neemt u iets tijdig waar, bijvoorbeeld wanneer uw hond een situatie lastig vindt.

Sta de hond echter niet in de eerste periode bij u dingen toe, die hij later ook niet mag. Soms vinden mensen de hond zielig, of willen ze hem eerst verwennen. Later starten ze dan met de opvoeding. Dit is begrijpelijk, maar maakt het voor de hond verwarrend. Mag de hond niet op de bank? Leer hem dan vanaf het eerste moment dat zijn mand zijn slaapplek is. Daarmee maak je het voor de hond makkelijk om te wennen aan hoe het leven bij u gaat.

Het is verstandig om vrije dagen op te nemen, wanneer uw nieuwe huisgenoot arriveert. U kunt dan de tijd nemen om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe leven en in stapjes te leren alleen te zijn, ook bij u thuis.

Rust en regelmaat

Een nieuw thuis! Het is niet alleen voor jullie spannend, maar ook voor de hond. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en zorg voor voldoende rust voor de hond. Uw omgeving is natuurlijk nieuwsgierig naar uw nieuwe aanwinst, maar voorkom dat ze allemaal tegelijk de deur platlopen. Misschien is het leuk om een aantal nieuwsgierigen te laten meelopen tijdens een wandeling. Zo is de kennismaking wat minder intensief voor de hond. Zijn er kinderen in huis? Leer ook de kinderen wat er wel en niet mag rondom de hond

Hondenschool

Een cursus volgen met uw hond is een goede manier om hem op te voeden, oefeningen aan te leren, samen bezig te zijn en de band te versterken. Dit geldt voor zowel een pup als een volwassen hond.

Hoe weet u of een hondenschool goed is? De wereld van de hondentraining is groot en omdat de titels 'hondentrainer' of 'hondeninstructeur' (of met een mooi woord 'kynologisch instructeur') niet beschermd zijn, kan iedereen die dat leuk vindt een hondenschool starten.

Waar moet u op letten?

  • Zijn de instructeurs gediplomeerd?

Er zijn een aantal opleidingen voor instructeurs in Nederland. Het is belangrijk dat de instructeurs van een hondenschool een erkend diploma hebben. Zo weet u dat zij kennis hebben van honden en leermethodes.

  • Zijn de gebruikte methodes diervriendelijk?

Op het gebied van hondentraining is er de laatste tijd veel veranderd. Oude methodes die vroeger gehanteerd werden, zijn vervangen door betere, diervriendelijkere methodes. Vroeger werd er vaak getraind door middel van straffen, tegenwoordig weet men uit onderzoek dat training op basis van belonen van goed gedrag (de zogeheten 'positieve methode') sneller resultaat geeft, minder stress oplevert bij de hond en voor een betere band tussen hond en baas zorgt. Het gebruik van een slipketting bij opvoedcursussen is inmiddels achterhaald. Vraag dus na welke methodes er gehanteerd worden en of de instructeurs zich regelmatig bijscholen. 'Twintig jaar ervaring' zegt immers niks als de betreffende instructeur zich niet op de hoogte stelt van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

  • Wordt de training afgestemd op uw hond?

Elke hond is anders en elke baas is anders. Wat voor de ene hond werkt, geeft bij de ander geen resultaat. Kijk of de hondenschool hier rekening mee houdt en dat u ook echt iets leert. Wordt u gedwongen om één enkele manier van werken te blijven volgen, ook als deze voor uw hond niet effectief blijkt te zijn, dan kunt u wellicht beter even verder kijken.

De Dierenbescherming heeft diverse hondenscholen in het land.

Onverwachte problemen

Doen zich onverwachte problemen voor? Neem dan direct contact op met ons Dierenopvangcentrum. Wacht niet af tot iets opmerkelijks tot een groot probleem leidt, maar meld het zo snel mogelijk. Indien u ongewenst gedrag tegenkomt bij uw hond, kan een goede hondengedragsdeskundige wellicht uitkomst bieden..

Denkt u ook aan de verzekering (WA, dierziektekosten), opgave bij de hondenbelasting en het regelen van een dierenarts en indien nodig een oppas?

Een fijne kameraad, een hondenleven lang. Veel mensen die voor een herplaatsingshond kiezen, zijn uitermate tevreden met hun keus. Het kan voldoening geven een hond een nieuwe kans te geven. Ook zijn veel herplaatsers bijzondere honden waar veel van te leren is en waarmee je een bijzondere band kunt opbouwen. Wij wensen u een goede start toe met je nieuwe kameraad voor het leven!