1 of 2 kittens?

Denkt u erover om een kitten te nemen? Door middel van voorlichting willen we u graag helpen om een goede keuze hierin te maken. Vaak denken mensen bij twee kittens aan meer kosten of meer werk. Of ze denken erover om er pas later nog een tweede kat bij te nemen.

istock

Belangrijk om te weten is dat verwante katten het beste samen gaan. Daarnaast is het voor het welzijn van de kat belangrijk dat deze kan communiceren met zijn eigen soort. Hoewel wij natuurlijk ons uiterste best doen, kan een mens nooit een andere kat vervangen. Wanneer u een kitten alleen heeft, en zeker als u de kat binnen houdt, is de kans op gedragsproblemen groter.

Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan krabben, bijten en 'aanvallen' of slopen door verveling. Kittens leren zich spelenderwijs sociaal te ontwikkelen en ze leren elkaar om grenzen te stellen. Als ze met elkaar kunnen spelen, zullen ze over het algemeen juist minder werk opleveren. Bedenkt u zich dat qua kosten een kat met gedragsproblemen ook duur kan zijn: onzindelijkheid, slopen, dierenarts, gedragstherapeut of misschien wel afstand... Een mentaal stabielere kat, betekent een betere weerstand tegen ziektes. Verder is het fijn dat de kat 's nachts en als u werkt of op vakantie gaat nooit alleen is.

Volwassen kat in huis?

Heeft u al een volwassen kat? Dan kunt u ook kiezen voor 1 kitten. Woont u bijvoorbeeld in een klein appartement en heeft u al een volwassen kat dan kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor 1 kitten. Een kitten kan ook vriendjes worden met een niet verwant kitten of met een al aanwezige kat.

Daarbij is het ook altijd verstandig om rekening te houden met hoeveel ruimte u de katten kunt bieden om te voorkomen dat er stress ontstaat. Het leefgebied van katers is gemiddeld 3,5 keer zo groot als het leefgebied van poezen. In huis blijken volwassen katers ook meer kamers te gebruiken (gemiddeld 5,4) dan poezen (gemiddeld 3,9).

Senior kat in huis?

Heeft u al een oudere (10+) kat? Die zitten niet altijd meer op een kitten te wachten. Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen. Zorg er dan ook wel voor dat er voldoende mogelijkheden zijn voor de oudere kat om zich terug te trekken. Heeft u evenwel niet veel ruimte, dan is het misschien zelfs beter om er geen andere kat bij te zetten.

Heeft u een kat die al langere tijd alleen heeft geleefd? Voor deze katten is het vaak veel moeilijker om nog aan een andere kat te wennen en zult u aan de slag moeten met een introductieplan waar veel tijd en geduld bij komt kijken. Het komt ook voor dat het ondanks een langzame introductie niet meer lukt.

Garanties zijn er natuurlijk nooit. Verhoudingen tussen katten kunnen eventueel beïnvloed worden door bijvoorbeeld ziekte van een kat, een heftige gebeurtenis of onvoldoende voorzieningen. Zorg in ieder geval altijd voor meerdere lig- en verstopplekjes, kattenbakken, voer- en drinkbakjes, speeltjes, etc. om problemen te voorkomen. Een goede introductie is ook erg belangrijk. Voor informatie over een juiste introductie kunt u ook bij ons terecht.

Een enkele keer plaatsen wij kittens verplicht als stelletje, dit zal ook vermeld zijn op onze website. In alle andere gevallen laten wij de keuze aan u, maar we hopen dat u met deze informatie tot een goede keuze komt die in het belang van het welzijn van de kat is. En wij denken natuurlijk graag met u mee!