Vermist huisdier

Asielen die aangesloten zijn bij de Dierenbescherming plaatsen dieren die zwervend zijn aangetroffen op de website mijndieriszoek.dierenbescherming.nl. De Dierenbescherming kan niet garanderen dat dit direct gebeurt.
We raden daarom aan om ook altijd contact op te nemen met het asiel in je buurt, wanneer uw huisdier vermist is.

Opvang

Dieren die in onze asielen worden binnengebracht, komen de eerste veertien dagen niet in aanmerking voor herplaatsing. Deze periode is bij wet vastgelegd. Na twee weken gaan de asielen op zoek naar een nieuw baasje.

We zijn verplicht om het dier binnen 5 werkdagen te enten en te chippen. Deze kosten zijn voor de eigenaar en dienen bij ophalen betaald te worden samen met de kosten van het aantal dagen dat het dier bij ons gezeten heeft. Omdat we niet kunnen garanderen dat we binnengebrachte dieren altijd kunnen matchen met een vermist-melding, raden we aan om zelf periodiek te informeren of een vermist dier misschien in het asiel is binnengebracht. Na 14 dagen word het dier volgens de wet eigendom van het asiel en mogen we een nieuw passend huisje vinden.

Mijn Dier is zoek

Staat jouw dier niet tussen de gevonden dieren op onze website ? Meld het dan zelf als vermist aan op mijndieriszoek.dierenbescherming.nl en lees onze zoektips.

Amivedi

Naast Mijn Dier is Zoek, kunt je jouw dier ook als vermist opgeven bij Amivedi. Kijk regelmatig zelf op de website of jouw dier als gevonden staat geregistreerd. De vinder of vrijwilliger van Amivedi herkent minder snel dan jijzelf dat het door jouw vermiste dier ook is opgegeven als gevonden.

Wij adviseren ook om contact op te nemen met de dierenambulances. Voor ons werkgebied zijn dat:
Dierenambulance Velsen: 0255-533239
Dierenambulance Kennemerland: 0251- 215454

Chippen kat

Chipregistratie

Chippen is een pijnloze manier van toekenning van identificatienummers aan huisdieren.Voorheen werd dit veelal gedaan door middel van tatoeages of werden halsbandjes met gegevens van de eigenaar gebruikt. Een chip is een transponder, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel. Deze wordt onder de huid van het dier aangebracht, in het algemeen vlak onder de huid in de nek tussen de schouderbladen. En chip is niet zichtbaar en kan niet verloren worden. Het aflezen van het chipnummer gebeurt door middel van handscanners die bij alle dierenhulpdiensten en dierneartsen aanwezig zijn.

Voordelen van chipregistratie

Chippen van een dier biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo heb je niet het probleem dat het nummer na verloop van tijd moeilijker leesbaar wordt. Het is altijd goed af te lezen, ook bij een gewond of dood dier. Gecombineerd met het gebruik van databanken die via het internet benaderbaar zijn, is het voor dierenambulances en asielen mogelijk om zeer snel contact te leggen met de eigenaar van een huisdier. Hierdoor worden dieren niet onnodig tijdelijk in de dierenopvang ondergebracht en kunnen de eigenaren in geval van een ongeluk al voor of tijdens de behandeling bij de dierenarts aanwezig zijn.

Database chipregistratie

In Nederland kan op de website www.chipnummer.nl opgezocht worden in welke database een bepaald chipnummer geregistreerd is. Een andere zoekmogelijkheid in Europees verband is www.europetnet.com 
De asieldieren in het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden worden geregistreerd bij Stichting Chip: www.stichtingchip.nl

Verhuis je dieren mee!

Denk eraan wanneer je verhuist, of wanneer je (mobiele) telefoonnummer wijzigt, dat dit ook doorgegeven moet worden aan de databank waar het huisdier is ingeschreven met zijn of haar chipnummer. De meeste dieren die bij een dierenarts worden gechipt staan geregistreerd bij de NDG maar asieldieren staan bijvoorbeeld vaak geregistreerd bij een andere databank.
Op www.chipnummer.nl kun je gemakkelijk kijken bij welke databank(en) jouw dier geregistreerd staat en zo kun je ook de gegevens controleren.

Gevonden

Heb je zelf een dier gevonden dat hulp nodig heeft, neem dan contact op met de dierenambulance. Zij kunnen beoordelen of het dier meteen opgehaald moet worden en doen een chipcontrole. Indien de kat er goed uitziet en geen chip heeft zullen ze de kat een speciaal belbandje omdoen; de eigenaar kan dan even de dierenambulance bellen zodra de kat thuis komt. De dierenambulance weet daardoor dat een kat gewoon daar in de buurt woont. Mocht het dier na een aantal dagen nog steeds met het bandje om lopen kun je de dierenambulance nogmaals bellen en komen ze de kat ophalen.