Behendigheid & Flyball

Het begon allemaal met Sukke. Een middelgroot hondje bomvol energie. We lieten hem dagelijks uit over de Groene Wal, maar hij kon zijn energie niet voldoende kwijt. Hij begon daardoor probleemgedrag te vertonen. Door extra met Sukke te spelen, ging het stukken beter met hem. Bij zijn eerste baas had Sukke aan behendigheid en Flyball gedaan en toevallig stonden er nog twee hoogtesprongen en een Flyballapparaat op ons erf. Voor Sukke hebben we de boel opgebouwd en dat bleek een uitstekend idee.

Van plan tot actie

Eén van onze medewerkers had genoeg ervaring met behendigheidsoefeningen en Flyball. Ze heeft een plan op papier uitgewerkt voor onze andere medewerkers, inclusief schetsen van behendigheidstoestellen. Onze Patrick heeft de tekeningen omgetoverd tot een waar parcours, met tunnels, toestellen voor hoogtesprongen, een slalombaan, klimtoestellen, een wip en nog veel meer. Aan het einde van het parcours staat het Flyballapparaat. Als de hond op een pedaal drukt, wordt er een tennisbal weggeschoten die de hond moet vangen. Met een ‘clicker’ en een ‘schijfje’ leren we de honden het pedaal te bedienen. Een geweldig idee, want er waren wel meer asielhonden met teveel energie die af en toe wat extra beweging konden gebruiken.

Behendigheid en flyball tegen verveling

Nieuwe uitdaging

Sukke was getraind en kende vele oefeningen. We zagen hem opbloeien en verzachten en veranderen in een hele andere hond. De andere honden in ons asiel hadden nooit eerder dergelijke oefeningen en spelletjes gedaan. Het is een hele uitdaging om alles aan te leren en het kost de nodige uren, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Kan iedereen meedoen?

Niet iedere hond kan meedoen aan de behendigheidsoefeningen of Flyball. Honden die vanwege blessures of medische problemen niet te veel mogen rennen of springen, vallen helaas af. Honden die de oefeningen helemaal niet leuk vinden, dwingen we natuurlijk ook niet. Al is er altijd wel iets dat ze wel waarderen.

Moe en tevreden

Over het algemeen vinden alle honden het stuk voor stuk geweldig om over de baan te scheuren. We vinden het fijn te zien dat ze daarna uitgeteld en tevreden in hun mandjes liggen.Terug naar de overzichtspagina.