Huisvesting

Dierenopvangcentrum Spijkenisse aan de Markenburgweg vangt al vanaf 1982 dieren op. Onze milieuvriendelijke en energie-neutrale opvang heeft in februari 2016 haar deuren geopend.

De hondenafdeling bestaat uit 43 verblijven, een quarantaine, een hondenhuiskamer en een trimsalon. De kattenafdeling bestaat uit 16 verblijven die ruimte bieden aan twee of drie katten en een aparte quarantaine. Alle verblijven zijn voorzien van een vloer die in de winter verwarmd wordt en in de zomer koelt.

Hondenafdeling

Elke hond heeft een eigen binnen- en buitenverblijf met vloerverwarming, mand, dekens en knuffels (mits de hond niet sloopt). Honden die bij elkaar horen slapen gezellig samen, wij hebben ook drie grote verblijven voor koppels of grote honden. Alle honden kunnen zich elke dag uitleven op de speelvelden en worden uitgelaten door medewerkers of vrijwilligers in het naastgelegen park.

Kattenafdeling

Elke kat heeft een eigen binnen- en buitenverblijf met vloerverwarming. Via een kattenluikje kunnen de katten 24/7 naar buiten en binnen wandelen. Het buitenverblijf wordt niet gebruikt wanneer een kat geen behoefte heeft om naar buiten te gaan. Elke verblijf is uitgerust met slaapplekken op verschillende hoogtes en voldoende krabmogelijkheden en speelgoed. Dagelijks krijgen de katten aandacht en worden de speelmomenten verzorgd door medewerkers en vrijwilligers.

Pien

Extra diervriendelijk

De diergroepen zijn van elkaar gescheiden met het oog op hygiëne en om overdracht van ziektes te voorkomen. Binnen de specifieke afdelingen zijn compartimenten gerealiseerd die stress reduceren. Ons dierenopvangcentrum is omringd door een groot park waar we honden uitlaten en waar ze desgewenst kunnen zwemmen. De honden spelen daarnaast in de speelweides en krijgen dagelijks een kluif, Kong of voerpuzzel. Daarnaast hebben wij een hondenhuiskamer die we gebruiken om extra aandacht geven aan onze honden. De kattenverblijven zijn voorzien van een 'catwall' waar de kat op meerdere hoogtes kan liggen. Elk verblijf heeft een horizontale en verticale krabmogelijkheid, katten hebben vaak hun eigen voorkeur! Daarnaast krijgen onze katten de mogelijkheid zich mentaal uit te dagen met behulp van een voerpuzzel.

Veiligheid en bescherming

Uiteraard is ook gedacht aan de veiligheid en bescherming. Om besmettingsrisico’s voor gezonde dieren te voorkomen is het quarantainegedeelte dan ook in een apart deel van het gebouw geplaatst. In de kattenquarantaine zijn alle katten opgehokt. Hier komen nieuwe dieren binnen en daar worden ze geobserveerd, nagekeken door de dierenarts, ingeënt, behandeld tegen vlooien en wormen en gechipt.

Meer over dit onderwerp