29 september: vrijlating herstelde vogels in Geuldal

Op vrijdag 29 september laat Natuurhulpcentrum Opglabbeek herstelde uilen, torenvalken en buizerds vrij in het Geuldal, een natuurgebied van Natuurmonumenten.

29 september: vrijlating herstelde vogels in Geuldal

Veel van deze vogels werden hulpbehoevend en gewond binnengebracht door de vrijwilligers van Dierenbescherming Limburg bij het Natuurhulpcentrum. Na maanden van intensieve zorg is het moment nu aangebroken om de vogels terug naar de natuur te laten keren. De vogels die vrijgelaten worden zijn jonge uilen, buizerds en torenvalken. Deze periode van het jaar is ideaal om de vogels vrij te laten. Boeren beginnen volop hun maïs te oogsten en tijdens het maaien vallen stukjes maïs op het veld. Dit trekt grote aantallen muizen aan, waardoor er in deze periode veel muizen op deze open akkers te vinden zijn.

Natuurmonumenten heeft een schitterende locatie gevonden om deze dieren vrij te laten; het gebied rondom de Volmolen in Epen. Deze plek is gekozen omdat er zowel kleinschalig cultuurlandschap als grote bosgebieden en natuurlijke graslanden aanwezig zijn. Voor elke soort wat wils dus. Bovendien vormt het Geuldal een voor de hand liggende trekroute, prettig voor vogels die zuidwaarts gaan trekken.Geïnteresseerden zijn welkom om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. De start is om 19.00 uur. Parkeren kan op 3 locaties in Epen; de omgeving van de Wilhelminaweg, de omgeving van de Bennetweg en op de grote parkeerplaats bij de Camerig. Vanaf deze drie locaties is het ongeveer 1 kilometer lopen naar de loslaatplek; Plaatweg 1 in Epen. Let op: parkeren op de Plaatweg is niet mogelijk. Wegens beperkte parkeergelegenheid verzoeken we bezoekers om indien mogelijk, te carpoolen. In het geval van slechte weersomstandigheden kan besloten worden de vrijlating niet door te laten gaan. Mocht dit het geval zijn, communiceren we dit op 27 september op deze website.

Foto: Huib Vintges