Adoptie van een asieldier

Ben je op zoek naar een nieuwe huisgenoot? Kom dan kennis maken met de asieldieren in onze opvang. Wij vinden het belangrijk dat je goed bent voorbereid en ingelicht voordat je een huisdier aanschaft. Onze dierverzorgers zijn je hierbij graag van dienst.

Adoptieprocedure

  • Een van onze opvangdieren spreekt jou aan.
  • Je stuurt een mail naar limburg@dierenbescherming.nl en geeft aan interesse te hebben in het adopteren van een dier.
  • Onze medewerkers nemen contact met je op. Blijkt uit dit eerste contact dat je mogelijk een geschikte match vormt met de hond, kat, vogel, konijn of knaagdier? Dan maken wij een afspraak voor een eerste kennismaking.
  • We verzoeken je om een legitimatiebewijs mee te nemen en een vervoersmand (als je langskomt voor een kat, knaagdier of konijn).
  • Verloopt de eerste kennismaking goed? Dan bekijken we samen of het dier direct mee kan of dat we een afspraak maken voor een tweede kennismaking. Om een hond te adopteren vragen wij je altijd om (minimaal) twee keer langs te komen.

Belangrijk

  • Heeft onze medewerker een afspraak met je ingepland? Probeer er dan voor te zorgen dat alle gezinsleden of huisgenoten kennis komen maken met het dier. Het is ten slotte belangrijk dat iedereen een klik voelt met het dier, en het dier met jullie.
  • Heb je al een hond en kom je op afspraak kennismaken met een hond? Dan bespreekt onze hondenafdeling de mogelijkheid om je eigen hond mee te nemen zodat wij kunnen zien hoe de honden op elkaar reageren.
  • Het heeft geen zin om een al aanwezige kat mee te nemen naar het asiel omdat dit voor de meeste katten ontzettend stressvol is. Heb je al een kat en adopteer je een van onze katten? Dan geven wij tips om de dieren rustig aan elkaar te laten wennen.
  • Het is niet mogelijk om onze dieren te bekijken zonder het maken van een afspraak.
  • Ben je woonachtig in Duitsland of België? Dan is het niet mogelijk om een volwassen kat of kitten uit ons opvangcentrum te adopteren. Dit heeft te maken met nieuwe en striktere wetgeving als het gaat om het plaatsen van dieren naar het buitenland. Deze eist dat bepaalde diersoorten, waaronder katten, 21 dagen voordat ze over de grens vervoerd worden een verplichte inenting tegen rabiës hebben gehad. In de praktijk zou dat betekenen dat katten na adoptie door een inwoner uit België of Duitsland nog 21 dagen in ons asiel moet blijven en dat is geen optie. Let op; dit geldt alleen voor katten. Voor honden is dit geen probleem aangezien zij standaard van ons een vaccinatie krijgen tegen rabiës.

Tarieven adoptie

Uiteraard brengt de adoptie van een huisdier kosten met zich mee. Hier vind je een overzicht van de tarieven per adoptie per dier.

Nazorg

Na de plaatsing van onze dieren houden we contact met nieuwe eigenaren. Het blijft prachtig om te horen hoe goed onze voormalige dieren het bij hun nieuwe baasjes doen! Ook nadat een dier ons heeft verlaten kun je nog bij ons terecht voor van vragen. Dit doe je het beste per mail: limburg@dierenbescherming.nl