Samenwerkingspartners

De samenwerking met het MBO/HBO en WO onderwijs op het gebied van dierverzorging en welzijn krijgt structureel vorm. Dit heeft geresulteerd in de aanwezigheid van praktijklokalen en theorielokalen voor dit onderwijs binnen het dierenbeschermingscentrum. Studenten leren hier de theorie in de praktijk en hun inzet en kennis komt ten goede aan alle dieren in het centrum.

Centrum voor Natuur en Milieu-educatie

Er wordt actief samengewerkt worden met natuur- en milieuorganisaties uit Limburg. Zo is het CMNE-WM (Centrum voor Natuur en Milieu-educatie) gevestigd in het dierenbeschermingscentrum. Zij maken voor het basisonderwijs gebruik van onze leslokalen en multimediale leeromgeving. Samen met het CNME gaat Dierenbescherming Limburg kijken hoe we de komende jaren educatie aan het basisonderwijs vorm gaan geven.

DAVALON

Trots zijn we op samenwerking met DAVALON Knowlegde in Pet Coaching uit Maastricht. Een zeer vernieuwende organisatie op het gebied van gedrag en welzijn van huisdieren, die de kennis opgedaan in de wetenschap vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Davalon informeert diereigenaren en onderwijst en begeleidt professionals in dit vakgebied en krijgt een belangrijke positie binnen het kenniscentrum in het dierenbeschermingscentrum.

Egelopvang Peel- en Maasstreek

Egelopvang Peel- en Maasstreek helpt jaarlijks tientallen egels en eekhoorns in nood. Een belangrijke opvang want zowel de egel als de eekhoorn zijn beschermde natuurdieren die steeds vaker hulp nodig hebben in onze drukke  samenleving. Egelopvang Peel- en Maas vangt voor de Dierenbescherming in Limburg egels en eekhoorns op uit Noord-Limburg. Op hun beurt geeft de egelopvang meldingen van andere dieren  in nood door aan onze meldkamer. Ook kan onze meldkamer altijd bij de egelopvang terecht om advies in te winnen over hoe te handelen bij meldingen over egels en eekhoorns.

Katimo


Kattenopvang Katimo uit Roermond zet zich in voor moederloze (zoog)kittens en moederpoezen uit regio Midden-Limburg die hulp nodig hebben omdat ze over straat zwerven. De kittens en moederpoezen worden via Katimo geplaatst bij nieuwe baasjes. Ook zwerfkatten en verwilderde katten en kittens in Midden-Limburg worden door Katimo geholpen volgens de TNR-methode. De Dierenbescherming in Limburg werkt nauw met Katimo samen; gezamenlijk voeren we vangacties uit en kunnen in geval van nood van elkaars gastgezinnen gebruikmaken.

Natuurhulpcentrum Opglabbeek


Natuurhulpcentrum Opglabbeek is een zeer professioneel opvangcentrum voor wilde dieren. Inheemse wilde dieren die door onze dierenambulance opgehaald worden en medische zorg nodig hebben, worden naar het Belgische Opglabbeek gebracht om hier te herstellen. Jaarlijks worden circa 1000 Nederlandse dieren opgevangen door het Natuurhulpcentrum. De deskundige medewerkers van het Natuurhulpcentrum geven onze ambulancechauffeurs regelmatig trainingen en praktische tips over hoe om te gaan met wilde dieren. Daarnaast organiseren wij gezamenlijk vrijlatingen van herstelde roofvogels, waarbij vogels die ooit vanuit Nederland gewond binnen werden gebracht, door onze dierenambulance vrijgelaten worden in de Nederlandse natuur.