Deze dagelijkse zorg wordt geboden door gastgezinnen die de dieren in hun eigen huis opvangen. Zij geven ze extra aandacht en (medische) zorg, zodat deze dieren als goed gesocialiseerde en gezonde kat, hond of konijn geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Er worden jaarlijks zo'n 450 dieren opgenomen in onze gastgezinnen en geplaatst.
Zwerfkittens
Kittens worden niet opgevangen in het dierenbeschermingscentrum maar bij mensen thuis. Zo raken de dieren gewend aan mensen, huisdieren, auto's, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten. Maar ze krijgen ook de extra zorg die ze nodig hebben om gezond en sterk te worden. De kittens komen eerst een week tot rust in een aparte kamer en gaan daarna geleidelijk aan de rest van het huis verkennen. Als de kittens gesocialiseerd, gezond en acht weken oud zijn, worden ze voor adoptie aangeboden.

Pasgeboren kittens
De jongste kittens die zonder moederpoes worden gevonden of gebracht naar het DBC Limburg, worden door onze gastgezinnen met de fles grootgebracht. Dit is een heel intensief karwei omdat de allerkleinsten ook nog nachtvoedingen nodig hebben. Bovendien kunnen ze zelf hun lichaamstemperatuur nog niet regelen en hebben ze vaak kruiken nodig om warm te blijven. Gelukkig kunnen wij dankzij onze gastgezinnen en het gebruik van goede moedermelkvervangers ook deze allerkleinsten groot brengen tot sterke, gezonde dieren. Die goede vervangende moedermelk is belangrijk want van koemelk of babymelk kunnen kittens ernstige maag- en darmklachten krijgen. Zodra de kittens acht weken oud zijn, mogen ze door een nieuw gezin geadopteerd worden.
Moederpoezen met kittens
Zwangere poezen en moederpoezen met kittens worden ook door gastgezinnen opgevangen. Daar krijgen de moederpoezen alle tijd om rustig te bevallen en hun kroost groot te brengen. Daarna wordt de moederpoes gesteriliseerd en wordt ook voor haar een nieuwe eigenaar gezocht.
Pups, zieke en verwaarloosde honden
Pups, zieke en verwaarloosde honden worden ook opgevangen. Tegenover alle katten en kittens die jaarlijks worden opgevangen is dit maar een klein deel. Ondanks dat is het zeker niet onbelangrijk. De honden die bij gastgezinnen terecht komen hebben extra zorg en aandacht nodig.

Honden kunnen niet rechtstreeks naar een gastgezin worden gebracht. Zij gaan eerst naar het dierenopvangcentrum. De medewerkers beoordelen of het nodig is om de hond in een gastgezin onder te brengen. Als dat nodig blijkt, zoeken de medewerkers het juiste gastgezin voor het dier.
Konijnen
Ook voor de opvang van konijnen werken wij met gastgezinnen. De konijnen die door de dierenambulance worden binnengebracht kunnen een tijd op straat hebben geleefd en hierdoor mensenschuw zijn geworden. Onze gastgezinnen geven de konijnen veel aandacht waardoor ze het gezelschap van mensen weer gaan waarderen. Dat vergroot hun kans op een succesvolle plaatsing ontzettend.
Gastgezin worden?
Het team van gastopvang is soms op zoek naar gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van zeer jonge, zieke of schuwe kittens en moederpoezen met kittens. Ook zijn we regelmatig op zoek naar gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van zieke honden en pups. Volwassen honden zullen als ze opgeknapt zijn terug gaan naar het asiel om vandaar uit geplaatst te worden. Voor de kittens en pups zal zoveel mogelijk vanuit het gastgezin een nieuw baasje gezocht worden. Ben je geïnteresseerd? Houd dan onze vacatures in de gaten. Wanneer we gastgezinnen nodig hebben, wordt dat daar gepubliceerd.
Dierenbescherming ondersteunt gastgezinnen
Gastgezinnen krijgen volledige ondersteuning en begeleiding. Zij worden van alle benodigdheden voorzien en alle onkosten voor medische verzorging worden betaald.

De opvang van kittens is intensief. De eerste vier weken moeten ze iedere twee uur flesvoeding krijgen, ook ’s nachts.
Waar moet je als gastgezin aan voldoen?
- In het bezit zijn van een auto plus rijbewijs wegens bezoekjes aan de dierenarts en het ophalen van benodigdheden;
- Eigen huisdieren dienen volledig gevaccineerd zijn;
- Een aparte kamer die kan dienen als quarantaine of isolatieruimte;
- Thuis toegang tot internet hebben;
- In staat zijn om naar een door ons aangewezen dierenarts te gaan, indien nodig.