Werkgroep zwerfkatten

Een verwilderde zwerfkat, ook wel straatkat genoemd, is een kat die buitenshuis leeft, die geen aanwijsbare eigenaar heeft en niet sociaal is naar mensen toe. Een verwilderde zwerfkat kan zowel een verwilderde huiskat zijn, die al een hele tijd buiten leeft, als een in het wild geboren kat.

Verwilderde zwerfkatten zijn wat ons betreft geen probleem, maar dat kunnen ze wel worden. Deze katten vind je vaak in plantsoenen en parken. Ze worden gevoerd door mensen uit de omgeving. Zolang er niet te veel zijn, beleven de meeste mensen er vooral plezier aan. Wanneer de poezen en katers echter niet gecastreerd/gesteriliseerd worden, kan de populatie zich snel uitbreiden. Vervolgens wordt het voor de dieren steeds moeilijker. Er ontstaan ruzies over het eten en de hormonen kunnen aardig op dreef raken. Erger nog is dat door inteelt de kans op ziektes en afwijkingen steeds groter wordt. Ook kan er in toenemende mate overlast ontstaan in een buurt en dan krijgen de dieren niet alleen verwensingen naar zich toegegooid.


De Dierenbescherming heeft met een aantal Limburgse gemeenten afspraken voor het vangen, neutraliseren en terugplaatsen (bekend als TNR; Trap, Neuter & Return) van verwilderde zwerfkatten die op straat leven. Heb jij in je omgeving met verwilderde katten te maken en wil je hier melding van maken? Neem dan als eerste contact op met je gemeente om dit door te geven. Daarnaast kun je je melding ook aan ons doorgeven. Dat doe je met behulp van dit formulier. Hoe werkt dit?

  • Klik op het woord "formulier" in de tekst hierboven;
  • Het formulier wordt gedownload, je kunt het nu opslaan als een bestand op je eigen computer;
  • Open het bestand en vul het formulier in;
  • Alles ingevuld? Sla het formulier dan op en geef het formulier de naam "Meldformulier uw achternaam" bijvoorbeeld "Meldformulier Bos.";
  • Mail het formulier naar zwerfkatten.limburg@dierenbescherming.nl. Na ontvangst van het formulier nemen wij contact met je op.

Factsheet zwerfkatten

Er moet persé een TNR-overeenkomst zijn tussen de Dierenbescherming en de gemeente om een aantal redenen:

  1. Indien gemeenten niet mee willen betalen, is het onmogelijk dit werk voort te zetten. We kunnen het simpelweg niet allemaal zelf betalen. Per kat zijn we namelijk zo'n €200,- kwijt aan onkosten (auto, opvang, verzorging, voer, dierenarts, etc).
  2. De gemeente heeft centraal inzicht in de overlastproblematiek en de ontwikkelingen hierin.
  3. De gemeente zorgt i.s.m. de Dierenbescherming voor berichtgeving aan buurtbewoners indien een vangactie wordt georganiseerd.
  4. Door een structurele aanpak kunnen wij efficiënt aan de slag én lost het probleem ook echt op.
Klik voor een grote afbeelding

Vangen van zwerfkatten

Verwilderde zwerfkatten zijn niet met de hand te pakken. Dat is letterlijk levensgevaarlijk. Daarom vangen wij door middel van kastvallen. Deze val werkt als volgt: er ligt een spoortje van voedsel in 'de loop' naar de val. Als de kat dit eet, zal hij de smaak te pakken krijgen en meer willen hebben. De trek in het voedsel overwint de angst waardoor hij doorloopt de kooi in waar meer voedsel ligt. Dat kan hij niet met zijn poot naar zich toe kan halen. Hij zal er zelf naar toe moeten lopen en zo komt het gewicht van de kat op het valluik te staan waardoor de klep van de kastval wordt ontgrendeld en neerdaalt.

Kittens

Kittens die nog te socialiseren zijn worden gevangen, meegenomen en in een gastgezin ondergebracht. Deze gastgezinnen laten de katjes wennen aan het geluid van stofzuigers, tv's en natuurlijk aan mensenhanden. Op die manier maken ze er 'sociale katten' van. Vervolgens wordt er een permanent baasje voor ze gezocht. Zodra ze oud genoeg zijn om te neutraliseren wordt dat uiteraard gedaan.

Neutraliseren werkt

Wegvangen of doden van de katten wordt door sommigen gezien als de enige oplossing. Onzin; deze aanpak is niet alleen dieronvriendelijk, het is ook niet effectief. Dit komt door het biologisch principe dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld. Je schiet er dus niets mee op en de problemen blijven zich herhalen. Bovendien kun je een zwerfkat niet meer laten wennen aan een situatie bij mensen thuis, daarvoor zijn ze te verwilderd. De beste oplossing is dan ook om de dieren te vangen, te castreren en weer terug te zetten op de plek waar de kat gevangen is.

Veel mensen vrezen dat we hiermee nieuwe problemen oproepen. Ten onrechte: terug in de groep is een gecastreerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last hebben. Ook groeit de populatie niet meer omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt en nieuwe katten niet meer worden geaccepteerd. Al sinds begin jaren 80 passen organisaties in binnen en buitenland deze methode met succes toe. Bovendien voorkomen we zo dat er volgend jaar nog meer katten zijn die gedoemd zijn te leven op straat.

Buitenplaatsen gezocht

Met regelmaat krijgen we bericht dat een groep zwerfkatten in een wijk rondhangt die gesloopt gaat worden. Of soms krijgen wij een kitten binnen dat niet meer plaatsbaar is in gastgezinnen omdat deze al te oud is. Voor deze dieren zoeken wij regelmatig buitenplaatsen.

Hierbij kun je denken aan woningen, maneges, boerderijen of andere locaties in het buitengebied waar echte buitenkatten het naar hun zin zullen hebben. Met enig toezicht en wat bijvoeren kunnen deze dieren qua karakter gewoon zichzelf zijn. Uiteraard zijn deze katten voordat ze op een buitenplaats worden geplaatst, gecastreerd of gesteriliseerd, zodat ze niet meer voor nageslacht kunnen zorgen.

Heb je een plekje voor een uitdagende rakker? Mail je gegevens dan limburg@dierenbescherming.nl en wij nemen graag contact op.