Over ons

Dierenbeschermingscentrum Limburg verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van zo’n 1550 katten, 400 honden, 350 konijnen, 50 knaagdieren en 380 overige diersoorten en kleinvee.

Dagelijks worden honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels en andere diersoorten binnengebracht. Ook vangen we kleinvee op dat zwervend op straat is aangetroffen. Verder haalt dierenambulance 7 dagen per week, 24 uur per dag gewonde wilde en gedomesticeerde diersoorten op.

Het dierenopvangcentrum verzorgt ook de opvang van jonge en zieke katten. Jaarlijks worden er meer dan 400 van deze dieren opgenomen in gastgezinnen en geplaatst in een nieuw thuis. Vanuit de Langereweg 9 in Born opereert ook de dierenambulance en een veterinair team.

Team

Het team van het dierenopvangcentrum zet zich zeven dagen per week in voor dieren. Dit bestaat onder andere uit:

  • dieren verzorgen
  • medicijnen geven
  • verblijven schoonmaken
  • katten socialiseren
  • honden uitlaten
  • gedragsonderzoek dieren
  • bemiddeling dieren
  • websites updaten
  • huishoudelijke klussen

Opvang zwerfdieren

Zwerfdieren of gevonden dieren komen meestal via de dierenambulance bij ons binnen. Deze dieren krijgen allemaal een algemene medische check, worden geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, wordt deze uiteraard ook gegeven. We "bewaren" de dieren twee weken voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een zwerfdier geadopteerd worden door een nieuw baasje. Lees meer over opvang van zwerfdieren of gevonden dieren.

Opvang afstandsdieren

Naast de zwerfdieren vangen we, alléén als we voldoende ruimte hebben, ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren waarvan de eigenaar er niet meer voor kan zorgen en waar de eigenaar zelf geen nieuwe baas voor kan vinden. Lees meer over de opvang van afstandsdieren.

Gastopvang

Jaarlijks worden meer dan 450 dieren opgenomen in gastgezinnen. Zij bieden dagelijks zorg in hun eigen huis. Zij geven de dieren extra aandacht en (medische) zorg, zodat ze als een goed gesocialiseerd en gezond katje of hondje geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Lees meer over gastopvang.

Euthanasie

De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat dit in het kader van dierenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Heb je vragen hieromtrent, neem dan per e-mail contact met ons op. Vermeld daarbij in ieder geval de reden van je vraag en je naam- en adresgegevens.