Organisatie

Dierenbeschermingscentrum Limburg verzorgt jaarlijks de opvang en (her)plaatsing van ongeveer 800 honden, 2400 katten en 70 overige huisdieren voor de regio Zuid. Bovendien vangt het centrum jaarlijks 2000 dieren uit het wild die in nood zijn (tijdelijk) op. Het dierenopvangcentrum verzorgt ook de opvang van jonge en zieke katten. Jaarlijks worden er meer dan 400 van deze dieren opgenomen in gastgezinnen en geplaatst in een nieuw thuis. Vanuit de Langereweg 9 in Born opereert ook de meldkamer dierenhulp, de dierenambulance en een veterinair team.

Team

Het team van het dierenopvangcentrum zet zich zeven dagen per week in voor dieren. Dit bestaat onder andere uit:
  • dieren verzorgen medicijnen geven
  • verblijven schoonmaken
  • katten socialiseren
  • honden uitlaten
  • gedragsonderzoek dieren
  • bemiddeling dieren
  • websites updaten
  • huishoudelijke klussen

Opvang zwerfdieren

Zwerfdieren of gevonden dieren komen meestal via de dierenambulance bij ons binnen. Deze dieren krijgen allemaal een algemene medische check, worden geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, wordt deze uiteraard ook gegeven. We "bewaren" de dieren twee weken voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een zwerfdier geadopteerd worden door een nieuw baasje. Lees meer over opvang van zwerfdieren of gevonden dieren.

Opvang afstandsdieren

Naast de zwerfdieren vangen we, alléén als we voldoende ruimte hebben, ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren waarvan de eigenaar er niet meer voor kan zorgen en waar de eigenaar zelf geen nieuwe baas voor kan vinden. Lees meer over de opvang van afstandsdieren.

Gastopvang

Jaarlijks worden meer dan 450 dieren opgenomen in gastgezinnen. Zij bieden dagelijks zorg in hun eigen huis. Zij geven de dieren extra aandacht en (medische) zorg, zodat ze als een goed gesocialiseerd en gezond katje of hondje geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Lees meer over gastopvang.

Euthanasie

Alleen in uiterste gevallen passen we euthanasie toe. Meestal heeft dit dan een medische oorzaak. Als de kwaliteit van het leven van het dier weinig tot geen enkele waarde meer heeft, kunnen we alleen maar denken wat we zouden doen als het ons eigen dier was. In enkele gevallen gaat het om gedragsredenen. In die gevallen is er altijd een gedragsdeskundige bij betrokken en hebben we met dierenarts en ons team alles geprobeerd om het gedrag te verbeteren. Hierbij wordt ook altijd rekening gehouden met de risico's die er zijn als het dier geplaatst zou worden in een gezin.

Maar we geven ieder dier een kans op plaatsing! Voor elk dier gaan we altijd alle mogelijkheden na. Bijvoorbeeld bemiddeling via een rashondenvereniging, een werkhondenvereniging, uitwisseling met een ander asiel en natuurlijk is er ons netwerk van vele vrijwilligers die stuk voor stuk dierenvrienden zijn en soms een niet-plaatsbaar dier kunnen adopteren. Wij geloven dat een angstig en onzeker dier zich kan ontwikkelen tot leuke huishond of –kat met geduld en aandacht. Verlegenheid heeft zo zijn charme, ook bij een dier.

Openingstijden

Dierenbeschermingscentrum Limburg is geopend van maandag t/m zaterdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. Het is helaas niet mogelijk zonder afspraak bij onze asieldieren te kijken. Om er zeker van te zijn dat jij en het dier een goede match zijn, nemen we graag de tijd om een kennismakingsgesprek met je te voeren.

Heb je interesse in één van onze dieren dan kun je contact met ons opnemen door ons te mailen: limburg@dierenbescherming.nl