Afstaan huisdier

Wat als je afstand wil doen van je dier?

Als Dierenbescherming gaan we ervan uit dat mensen goed nadenken over de aanschaf van een huisdier; kan ik het dier voldoende tijd en aandacht geven? Past een dier over tien jaar nog steeds in mijn leven? Kan ik de kosten betalen? En we bedoelen dan niet alleen het voer en een halsband maar ook eventuele medische kosten.

Ondanks zorgvuldige afweging kun je toch in de situatie belanden dat jouw dier niet bij je kan blijven en dat je afstand wilt doen van je dier. De keuze om het dier naar het dierenasiel te brengen is voor veel mensen dan de eerste optie. Maar eigenlijk is dit geen optimale optie. Voor dieren is het verblijf in een asiel stressvol en dit komt het dier niet ten goede. Wij zijn een grote voorstander van directe bemiddeling van oude baas naar nieuwe baas, zonder opname in ons asiel.

Bemiddeling

Mocht je in jouw eigen familie-, vrienden of kennissenkring geen geschikte nieuwe eigenaar vinden voor het dier, kunnen wij helpen via de zogenaamde dierenbemiddeling. Hierbij blijft het dier bij de eigenaar wonen totdat wij een geschikt, nieuw thuis hebben gevonden. Dit geldt enkel voor honden in het dierenopvangcentrum Limburg, voor andere huisdieren doen wij geen bemiddeling vanuit thuis maar enkel via het dierenasiel zelf.

Lukt het niet om via de eigen achterban een nieuwe baas te vinden en kun je niet wachten op de dierenbemiddeling? Neem dan per mail contact met ons op: limburg@dierenbescherming.nl.

Aannemen afstandsdieren

Het aannemen van afstandsdieren doen wij enkel als er plek voor het dier is, als het welzijn van het dier toeneemt door opname in het dierenbeschermingscentrum én als onze medewerkers ervan overtuigd zijn dat het dier voor ons ook herplaatsbaar is. Kom nooit zomaar met je dier naar ons toe, maar neem vooraf eerst contact met ons op. We nemen geen afstandsdieren aan zonder vooraf eerst uitvoerig met je te hebben gesproken en maken hiervoor altijd een afspraak met je. Richt je bij het afstand doen van jouw dier niet enkel tot Dierenbeschermingscentrum Limburg maar neem ook contact op met andere dierenasielen. Wellicht is bij ons geen plek, maar bij een andere opvang wél.

Als je afstand komt doen betaal je afstandskosten. Daarmee lever je een bijdrage in de verzorging van je dier in onze opvang. Jouw dier wordt bij ons verzorgd door gediplomeerde dierverzorgers, staat onder controle van onze eigen dierenarts en wordt indien nodig begeleid door een gedragsdeskundige. We zorgen net zo lang voor het dier tot we een goede nieuwe baas hebben gevonden! Dit kan een paar weken, maar ook een paar maanden en in sommige gevallen een jaar of langer duren.

Legitimatie

Bij het afstaan van een asieldier moet je je kunnen legitimeren. Vergeet daarom niet je legitimatiebewijs mee te nemen. Ook kan enkel een eigenaar afstand doen van een dier.

Tarieven

De bijdrage is afhankelijk van het dier en staat vermeld onder afstandskosten in ons tarievenoverzicht.

* Onder geldige vaccinatie verstaan wij een enting die nog minimaal 3 maanden geldig is. Kun je niet aantonen middels een entingsboekje dat de hond/kat gevaccineerd is dan geldt altijd de afstandsprijs zonder geldige vaccinatie.