Dierenbeschermingscentrum Limburg bestaat vijf jaar

Precies vijf jaar geleden was het een bijzondere dag; toen opende Dierenbeschermingscentrum Limburg na ongeveer een jaar bouwen haar deuren op de huidige locatie aan de Langereweg in Born.
Dierenbeschermingscentrum Limburg bestaat vijf jaar

Dat was toen een hele bijzondere dag. Meer dan 7000 geïnteresseerde bezochten het aansluitende openingsweekend waar mensen rondleidingen door het gebouw konden krijgen. Een enorm succes.

Hoe is Dierenbeschermingscentrum Limburg tot stand gekomen?

Tot de komst van het dierenbeschermingscentrum waren drie dierenasielen actief in Zuid-Limburg; in Geleen, Heerlen en Maastricht. De laatste twee waren dringend aan vervanging toe en door de provincie Limburg en samenwerkende gemeenten is besloten tot de bouw van een nieuw dierenopvangcentrum waar alle drie de dierenasielen in zouden opgaan en van waaruit ook de dierenambulance van de Dierenbescherming ging rijden. Zo gebeurde het ook en tussen kerst en de eerste week van januari van 2014 verhuisde alle asieldieren, vrijwilligers en medewerkers naar het dierenbeschermingscentrum.

30 December 2014: De eerste hond komt aan in Born. Tussen eind december en begin januari verhuisde mens en dier


De voorbije vijf jaar heeft het team haar weg gevonden, soms zelfs in de meest letterlijke vorm. Dankzij een geweldige club die zowel voor, als achter de schermen keihard werkt, slagen we erin dierenwelzijn te verbeteren, mensen voorlichting te geven over ons werk en het houden van dieren en hebben we relaties kunnen verbeteren. Nog meer dan in de oude situatie is de Dierenbescherming in Limburg een vraagbaak geworden voor zowel gemeenten, burgers maar ook voor de pers die ons opzoekt als dieren in het nieuws komen om naar onze mening te vragen.

10.000 Dieren opgevangen in vijf jaar


In die vijf jaar zijn ‘n kleine 2500 honden in Born opvangen waarvan er ruim 1500 werden opgehaald door hun baas. Een kleine 1000 honden werd door ons herplaatst bij een nieuwe baas. Er werden meer dan 7400 katten opgevangen, waarvan er 543 terug naar hun baas gingen. De rest vond een nieuw thuis; bij iemand thuis als huiskat of als buitenkat in een landelijk leefgebied. Ten slotte werden ruim 400 overige dieren opgevangen waaronder meer dan 200 konijnen.

6800 Katten vonden een nieuw thuis. Oudje NouNou was een van de vele ouderen dieren de herplaatst werd
Het vijfjarig jubileum vieren we vandaag met onze medewerkers en vrijwilligers. Natuurlijk blikken we even terug op de voorbije vijf jaar maar kijken we ook met elkaar vooruit naar wat de toekomst ons gaat brengen. Het team hoopt op onder andere op een extra hondenspeelveld, een plek om binnengekomen weidedieren te kunnen opvangen, meer aandacht voor educatie en preventie en het behoud van het huidige (vrijwilligers)team.