Opnamestop binnenkomende katten

Wegens kattenziekte in Dierenbeschermingscentrum Limburg moeten we helaas tot een aantal maatregelen overgaan om de gezondheid en veiligheid van nieuw op te nemen katten, zoals zwerfkatten en afstandskatten, zoveel mogelijk te garanderen.

Opnamestop binnenkomende katten

Deze maatregelen gelden voor een periode van minimaal 21 dagen. De kattenziekte is namelijk een zeer besmettelijke ziekte die bij niet-gevaccineerde katten vrijwel altijd dodelijk afloopt. Gelukkig zijn we er op het asiel vroeg bij en kunnen we op tijd ingrijpen. Vanwege het hoge besmettingsgevaar zijn we genoodzaakt zo min mogelijk katten in ons opvangcentrum op te nemen. Hoe gaan we dat doen?

  • Het tijdelijk niet aannemen van afstandskatten. Kun je om welke reden dan ook niet meer voor je kat zorgen en wil je op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar via het asiel? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt contact met ons opnemen en wij informeren je op het moment dat we weer afstandskatten aan gaan nemen óf je zoekt zelf contact met een ander dierenopvangcentrum in jouw buurt.
  • Het niet ophalen van gezonde zwerfkatten. In Nederland leven veel katten zonder eigenaar op straat en meerdere keren per week gaat Dierenambulance Limburg af op meldingen van onbekende katten die in een bepaald gebied leven. In het geval van een gezonde kat is ingrijpen niet nodig. Tref je een zieke of gewonde zwerfkat? Bel dan wel onze dierenambulance via 088 811 3510. Let op; de komende tijd halen we enkel katten met een spoedindicatie op omdat we deze katten nu niet in ons opvangcentrum kunnen opvangen vanwege de ernst van de ziekte en de veiligheid van de kat.
  • Het uitstellen van vangacties van verwilderde katten. Als je te maken hebt met verwilderde katten in je omgeving, kunnen wij van de betreffende gemeente de opdracht krijgen de katten te vangen, neutraliseren en weer vrij te laten op dezelfde plek. Ook deze vangacties liggen tijdelijk stil. Het is wel nog mogelijk om via onze website melding te maken. We weten helaas niet wanneer we daadwerkelijk kunnen starten met de vangactie.


Het herplaatsen van volwassen katten en kittens bij nieuwe eigenaren gaat door. De katten die vanuit ons asiel geplaatst worden zijn namelijk twee keer gevaccineerd en daarmee beschermd tegen de ziekte. Onze kittens verblijven voor het merendeel niet in het dierenasiel maar bij mensen thuis.

Het herplaatsen van volwassen katten en kittens gaat door. Maak alvast online kennis met hen via het kopje "dierenopvang / asieldieren"


Wat is de kattenziekte?
Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. Een kat met kattenziekte heeft last van diarree en braken. Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot abortus of hersenschade bij de kittens. Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën. Het virus is met een simpele test aan te tonen in de ontlasting van zieke dieren. Omdat het virus zeer hardnekkig is, is het belangrijk om deze test uit te voeren bij dieren met klachten.

Wat kun je zelf doen?
Zorg ervoor dat je kat(ten), zowel buitenkatten als binnenkatten, goed gevaccineerd zijn tegen Parvo (de veroorzaker van kattenziekte). Een vaccinatie maakt het verschil! Deze zomer voert de Dierenbescherming samen met de beroepsorganisatie van dierenartsen (KNMvD) en Stichting Zwerfkatten Nederland een bewustwordingscampagne over het belang van het vaccineren van huisdieren.

Op 27 mei start de Dierenbescherming samen met de KNMvD en Stichting Zwerfkatten Nederland een bewustwordingscampagne over het belang van vaccinatie bij dieren.

De Dierenbescherming heeft een landelijk onderzoek laten uitvoeren onder 1000 huisdiereigenaren. Hieruit blijkt dat bijna 80% van de eigenaren pas naar de dierenarts gaat als het dier al ziek is. Als reden voor het niet laten vaccineren geeft 37% aan dat het dier nooit ziek is, nog eens 35% geeft aan dat het dier niet buitenkomt. Dit kan verklaren waarom de vaccinatiegraad onder honden op 55% ligt en voor katten op 25%. Dat is natuurlijk ver beneden peil. In onze dierenbeschermingscentra vaccineren we jaarlijks meer dan 10.000 dieren die bij ons binnenkomen. Juist voor dierenasielen is het essentieel om te vaccineren om daarmee te voorkomen dat er besmettelijke virusuitbraken plaatsvinden.