Vier gedumpte hanen vinden plekje in asiel

Sinds gisterochtend logeren vier nieuwe gasten in ons opvangcentrum. Het gaat om vier gedumpte hanen.
Vier gedumpte hanen vinden plekje in asiel

De dieren werden gisterochtend opgemerkt bij een tankstation aan de Jos Klijnenlaan in Geleen door een oplettende voorbijganger. De hanen waren in een doos gedumpt, een van hen was zelfs al uit de doos uitsnapt maar kon gelukkig door onze dierenambulance gevangen worden. De dieren zijn overgebracht naar het dierenbeschermingscentrum en daar wordt op zoek gegaan naar een nieuw thuis voor de heren. Mocht je interesse hebben in het adopteren van een,of meerdere hanen, neem dan contact met ons op.

Hanen vaak slachtoffer van dumpen op straat

Het binnenkrijgen van gedumpte hanen is helaas geen uitzondering voor ons. Jaarlijks komen minimaal dertig hanen bij ons binnen, allemaal zijn ze op straat gevonden. Het is voor ons gissen naar de oorzaak maar ons vermoeden is dat mensen die kippen hebben, het leuk vinden om eitjes uit te laten komen. De kans is groot dat je dan veel hanen krijgt die óf onderling met elkaar gaan kibbelen óf die voor ruzie met de buren zorgen. Het is lastig om voor een haan een nieuw thuis te vinden waardoor helaas veel eigenaren hun dier op straat zetten om op een eenvoudige manier van het dier af te zijn. Niet correct volgens ons, en zelfs strafbaar.

Waarom een haan houden?

Een haan bij een aantal hennen zetten heeft een aantal voordelen; een haan zorgt voor rust onder de dames. Zonder de aanwezigheid van een haan, kibbelen hennen erop los, een haan zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Ook waakt een haan over zijn meiden en waarschuwt hij hen voor bijvoorbeeld katten en overvliegende roofvogels. Daarnaast zijn haantjes vaak erg mooi om te zien en kan hun gekraai een enorm landelijk gevoel geven.

Een haan is een fijne aanvulling op een groep hennen. Ze bewaren de rust en passen op de hennetjes


En de buren dan?

Boze buren zijn een van de belangrijkste redenen waarom hanen gedumpt worden. Toch valt er best een mouw aan te passen, je hebt immers ook een verantwoordelijkheid voor een dier en hem zomaar op straat zetten is niet correct. Zorg bijvoorbeeld voor een goed nachthok waar je haan in slaapt en laat hem er op een tijdstip uit dat voor je buren ook ok is.