2018 wat een jaar!

2018 was een spannend jaar voor de egel en de opvang. Na een late, maar strenge vorst, werden de meeste egels wakker eind maart/begin april. Zodra de temperatuur steeg en de insecten uit de grond naar de boven kwamen, was het tijd in de egelopvang voor een groot afscheidsfeestje. Wekelijks werden de egels losgelaten in natuurgebieden verspreid door Zuid-Holland en Noord-Brabant.
2018  wat een jaar!

We kregen dagelijks ook nieuwe egels binnen, maar de maanden mei, juni en juli waren erg rustig op de opvang. Dit was ook het moment dat veel vrijwilligers op vakantie gingen om te genieten van hun welverdiende rust. In deze maanden begint het paringsseizoen voor de egels. Het hoogseizoen komt gewoonlijk in juli langzaam op gang tot en met november, waarbij de maanden september en oktober de pieken zijn. Maar begin september was het seizoen nog niet op gang gekomen. Er kwamen zeker egels binnen, maar niet in de aantallen die we gewend waren (denk aan zes egels per dag).

Hoogstwaarschijnlijk had dit alles te maken met de droogte van afgelopen jaar. Hierdoor was het biologische ritme van de egel verstoord, wat betekent dat dieren later en langer aan het paren zijn geweest. Dus moeders hebben meerdere en op een later tijdstip in het seizoen nesten gehad. Ook hadden egels het zwaar door een tekort aan water, waardoor een gedeelte vermoedelijk in de natuur is gestorven, wat voorheen zou worden gebracht naar de opvang. Uit opvangcentra door heel Nederland luidde het bericht hoe zwaar de egels het hadden door de droogte. Voor elke opvang was dit ongekend. We hoorden zelfs berichten over dat in eind oktober in Engeland nog een moeder-egel was bevallen. Eind september was het dus raak en zat de opvang in een klap vol; vol met baby egels. Daarentegen was het voordeel van het warme weer, dat we nog tot laat in het jaar egels hadden kunnen loslaten.

We eindigen de telling in 2018 met een kleine 500 opgevangen egels, waarvan er momenteel nog 90 in de opvang zitten. Deze gaan op zeer korte termijn in winterslaap. Op naar 2019!