Egel in de tuin

Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje. Egels zijn nachtdieren. Zodra je een egel overdag ziet en je vermoedt dat deze hulp nodig heeft, kun je contact met ons opnemen.

Beschermde diersoort

De egel is een beschermde diersoort binnen de Flora- en faunawetgeving. Dit houdt in dat egels niet verstoord, gevangen of gedood mogen worden en dat het verboden is om hun nesten, holen of andere voortplantings- of verblijfplaatsen te beschadigen of te verstoren. Zie je een egel in je tuin? Geniet dan van dit moois!


Egels zijn goed voor tuin

Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.

Maak je tuin aantrekkelijk

Egels komen voor in bijna geheel Nederland. Ze wonen zowel in woonwijken als op het platteland. Iedere tuin is geschikt, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Wil jij jouw tuin aantrekkelijk maken voor egels? Lees onderstaande tips:
  • Heb jij een tuin en is het blad van de bomen gevallen? Haal niet alles weg, maar verzamel een hoopje in een hoek van je tuin. Kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke ‘prullaria’ zijn allemaal handig voor egeltjes.
  • Koop een egelhuisje en plaats die in een rustig hoekje uit de wind en zorg dat er geen water naar binnen kan lopen.
  • Voor de winter bouwen egels hun vetreserves op. Omdat veel tuinen en straten tegenwoordig veelal bestaan uit tegels, is het vinden van voer een hele klus. Vivara en de Egelbescherming hebben speciaal egelvoer en egelpaté samengesteld om egels voor de winter bij te voeren. Zo kun je egels helpen de winter te overbruggen. 
  • Zet eten neer in de vorm van kattenvoer, hondenvoer, roerei etc. Egels houden van vochtig voedsel. Zet ook een bakje vers water neer (nooit melk!).


Pas op!

  • Slakkenkorrels en insectenverdelgers zijn dodelijk voor egels. Kleine hoeveelheden van het gif worden te veel voor een egel die dit soort beestjes iedere nacht eet.
  • Laat geen blikjes en bekertjes slingeren. Egels kunnen er in vast komen te zitten.
  • Bevestig netten in de tuin (bijvoorbeeld ter bescherming van fruit en gewassen) zo strak mogelijk. Dit voorkomt dat de egels er in verward raken.