Egel vrijlaten

Egelopvang Papendrecht is gericht op een zo spoedig mogelijke terugkeer van de dieren naar de natuur. Daarbij wordt zoveel mogelijk voorkomen dat dieren onnodige stress ervaren of letsel oplopen. Nadat de herstelde egels op de buitenveldjes volledig zijn geacclimatiseerd aan de buitentemperatuur en de weersomstandigheden, zijn ze klaar om vrijgelaten te worden in de natuur.

Omgeving geschikt voor egels

De egels worden in verschillende plaatsen rondom Papendrecht vrijgelaten. We letten daarbij altijd op hoe de omgeving eruit ziet; niet langs een autoweg, goed beschut, mogelijkheid tot foerageren en bij een vijver de kans om op de oever te klimmen.

Heerlijk in de vrije natuurEgels kunnen ook in tuinen worden vrijgelaten mits ze voldoen aan een bepaalde voorwaarden.
In het najaar moet er voldoende materiaal aanwezig zijn in de omgeving om een nest te kunnen maken. Vaak inspecteren wij de omgeving aan de hand van gemaakte foto’s of Google Maps. Daarna nemen wij of de vrijwilligers de egel(s) mee in een reismandje om deze vrij te laten. Soms wordt de Dierenambulance ingezet om egels los te laten.

In het najaar van 2017 was de egelopvang live te zien via de Facebook van RTV Rijnmond. Samen met RTV Rijnmond lieten we egels los in Ridderkerk.