Egel in de opvang

Iedere dag tussen 09.00 en 17.00 uur kunnen gewonde of verzwakte egels bij ons worden binnengebracht. Er is bij de Egelopvang een nachtopvang aanwezig waar de dierenambulance toegang tot heeft, ook na sluitingsuren. Zij laten de egel daar achter voorzien van zijn basisbehoeftes, waarna ons team de volgende ochtend de zorg zal oppakken.

Pasgeboren egels binnengebrachtDeze piepkleine moederloze egels krijgen bij ons de kans om uit te groeien tot jonge sterke egels.

Lichamelijke check-up

Alle egels die bij ons binnenkomen, worden geregistreerd in onze administratie. Hierna worden ze nagekeken en lichamelijk onderzocht. We onderzoeken verschillende aspecten van het lichaam: ademhaling, lichaamstemperatuur, algemene conditie en houding van het dier, hoe hij loopt, huid en stekels, gebit, gewicht, uitgedroging, alertheid, eventuele uitwendige parasieten en het geslacht.

Registratie bij de EgelopvangAlle diertjes worden gewogen en krijgen een lichamelijk check-up.

Behandelplan

Aan de hand van de resultaten van het lichamelijke onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en waar nodig wordt medicatie gegeven. Daarna wordt de egel in een hok geplaatst met voldoende eten en drinken. Als het nodig is, wordt een warmtematje toegevoegd aan het hok. In dit hok bestaat de bodem uit verschillende kranten en geven we krantenknipsels zodat hij een goed nest kan maken. Binnen in het hok creëren wij een dakje van kranten zodat de egel zich ook kan terugtrekken. Tevens dekken wij een deel van het hok af met een handdoek zodat het goed verduisterd wordt.

HuisvestingDit zijn de binnenhokken waarin de egels zich rustig kunnen terugtrekken.

Ziekenboeg & quarantaine

Binnen de opvang worden alle dieren met schimmel en salmonella apart gehouden, omdat beide aandoeningen zeer besmettelijk zijn voor zowel mens als dier. Dieren die moeten aansterken of medicatie krijgen, houden we apart in de ziekenboeg. Hier zitten egeltjes die tot 500 gram wegen. Zodra deze egels geen lichamelijke klachten meer hebben, ze goed eten en een gezonde ontlasting hebben, verplaatsen we ze naar de schuur.

BuitenhokkenHier hebben alle egels een eigen huisje waar ze een nest kunnen maken.

Wennen aan buitentemperatuur

In de schuur kunnen de egels geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur. Het gehele hok verhuist mee vanuit de ziekenboeg naar de schuur. Ze zitten daar dus nog steeds lekker warm in hun hok. Afhankelijk van het seizoen, hun gewicht en het voedingspatroon van de egel gaan ze hierna naar de veldjes of worden ze meteen losgelaten.

Op de veldjes krijgen de dieren harde brokken te eten en hebben ze een eigen huisje waarin ze een nest kunnen maken. Hier kunnen de egels volledig acclimatiseren aan de buitentemperatuur en de weersomstandigheden op dat moment.