Vervoer naar de Egelopvang

Het vervoer naar de Egelopvang is een taak van de dierenambulance of de vinder van de egel zelf. Het is voor ons niet mogelijk om naast onze opvangtaken ook het vervoer te regelen. Omdat dierenambulances vaak onderbezet zijn of soms niet uitrijden in bepaalde gebieden, is het heel fijn als particulieren zelf weten wat ze kunnen doen om een egel naar de Egelopvang te brengen.

Wat kun je doen?

Als je een egel in nood vindt, laat deze dan niet achter op de plek waar je hem hebt gespot. De egel kan wegkruipen onder de bosjes en daarna onvindbaar zijn. Neem een egel in nood direct mee naar huis, gewikkeld in een doek, trui of stuk krant. Plaats thuis de egel in een afsluitbare doos met ruime luchtgaten.

Moederloos nestje geredDeze jonkies kwamen binnen toen ze 2 weken oud waren. Ze kregen eerst iedere 2,5 uur een flesje van ons. Ze wegen nu boven de 100 gram en gaan zelfstandig knabbelen.

Vervoerstips

  • Laat een egel vooral met rust. Warmte en rust zullen het dier stabiliseren waardoor we de egel sneller op de opvang kunnen helpen.
  • Zorg dat de doos goed afgesloten is (voorzien van luchtgaten) zodat het dier er onderweg niet uit kan kruipen.
  • Baby egels die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben, het liefst warm houden d.m.v. kruik.
  • Als het kan, volwassen egels ook warm vervoeren, let in de zomer wel op de temperatuur in de auto, stop een keer onderweg om te kijken hoe het gaat met de egel. As het dier plat op zijn buik met de poten wijd ligt, is het te warm. Ligt de egel half opgerold, dan is het goed.
  • Aangezien egels wilde dieren zijn, zijn ze stressgevoelig, daarom is het belangrijk de egel zo rustig mogelijk te vervoeren, de egel moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.