Baby-egels: wanneer bel je ons?

Vanaf de maand juni komen we tijdens ons werk bij de egelopvang weer regelmatig baby-egels tegen. Graag informeren we jullie over deze vertederende dieren, want wanneer trek je nu tijdens de zomermaanden wel of niet aan de bel
Baby-egels: wanneer bel je ons?

2000 stekels

Een egel krijgt meestal een nestje van 5 tot 7 jongen. Egel-baby’s worden doof en blind geboren, maar hebben al wel stekels: zachte, witte stekeltjes die (gelukkig voor de moeder) nog platliggen en onder een dun vochtig huidlaagje zitten. Dat laagje droogt binnen 24 uur na de geboorte op waardoor de stekels rechtop gaan staan en hard worden. Na drie weken zijn de egels behaard en hebben ze al ongeveer 2000 stekels. Als egeltjes 3 weken oud zijn ontwikkelen ze hun gebit en net als mensen beginnen zij met een melkgebit. Ook ontdekken ze vanaf dan voor het eerst de ‘natuur’. Ze verlaten met hun moeder af en toe het nest om eten te zoeken.

Egels hebben na 3 weken ongeveer 2000 stekels.

Pak niet direct een baby-egel op!

Wie geluk heeft treft in het struikgewas een scharrelende moederegel aan, met daarachter een rijtje baby-egels. Een prachtig gezicht! Soms blijft er een baby achter, maar dat is geen reden tot paniek. Egels zijn gewoontedieren, de moeder loopt continu hetzelfde rondje. Als er een baby-egeltje achterblijft omdat de tocht te vermoeiend is, pikt de moeder het jong het volgende rondje (wat soms 2 uur duurt) weer op. Grijp dus vooral niet te vroeg in, maar monitor de situatie goed voordat je een jong uit de natuur weg neemt.

Komt mama egel inderdaad niet terug? Neem contact met ons op!

Egelopvang Papendrecht of Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

Komt mama egel inderdaad niet terug en zit het baby-egeltje er al te lang verlaten bij? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met onze Egelopvang Papendrecht of je belt Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, zodat zij het diertje kunnen ophalen. Voor specifieke vragen of advies kun je ook goed bij ons terecht. We weten alles over egels en helpen je graag. Wist je dat er jaarlijks 500 tot 600 egels bij ons worden opgevangen? Variërend van 65 gram tot ruim 1,6 kilo.

Dit is onze fantastische medewerker Shilo. Zij werkt voor Egelopvang Papendrecht en helpt Dierenambulance Zuid-Holland Zuid in de meldkamer

Wat mag een egel eten?

Egels hebben het anno 2019 moeilijk in onze natuur. Veel wilde tuinen zijn getransformeerd in stenen terrassen zonder geschikt groen, waardoor de egel moeite heeft met het vinden van voedsel. Het kan wat dat betreft geen kwaad om egels een handje te helpen. Wat kun je een egel het beste geven? Egels eten in principe van alles, maar jij kunt het beste een schaaltje kattenvoer (natvoer) geven. Geef vooral geen melk, van lactose kunnen sommige egels ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Zet gewoon wat water neer.

Onze collega's van Dierenambulance Brabant Zuid-Oost haalden dit egeltje op. Wat je een egel het beste kunt geven? Geen melk! Wel kattenvoer.

Bel ook als…

Egels zijn schemerdieren en worden actief als het buiten donker begint te worden. Kom je een egel tegen op klaarlichte dag, dan kan er iets aan de hand zijn. Neem gerust contact op met onze collega’s om te checken wat je kunt doen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele verkeersincidenten of robotgrasmaaiers die egels niet over het hoofd zien… Kom je een gewonde egel tegen? Wacht niet en neem onmiddellijk contact met de egelopvang of met de dierenambulance op.

Is een egel in nood of twijfel je hierover? Neem contact met ons op of met Dierenambulance Zuid-Holland Zuid.
Is een egel in nood of twijfel je hierover? Neem contact met ons op of met Dierenambulance Zuid-Holland Zuid.


Kom in actie

Wil jij je graag inzetten voor de egelopvang? Start een actie (zamel bijvoorbeeld geld in voor je verjaardag, of doe een sponsorloop), steun de actie van iemand anders, of doe mee aan een van onze projecten.

Of doe een gift