Dier van het Jaar 2019: stem op Five!

Begin april kwam Five binnen bij onze egelopvang. Ze had haar naam te danken aan het aantal stekels dat ze nog had. Op vijf stekels na was ze helemaal kaal. Een kale egel kan zich in de natuur niet verweren, ze had daarom dringend hulp nodig. Nu, ruim een half jaar later, kun je Five nog altijd in onze opvang vinden. Ze blijft kwakkelen met haar huidje. We vinden het daarom ook geweldig dat Five door Kidsweek is genomineerd als ‘Dier van het Jaar 2019’. Five is al zolang in onze opvang, ze verdient een eretitel! Vind jij dat ook
Dier van het Jaar 2019: stem op Five!

Behandelingen

Gelukkig mankeert Five verder niets. Ze was te licht toen ze binnenkwam, maar is inmiddels 400 gram zwaarder (uitstekend!). We zijn in april direct begonnen met een behandeling tegen schimmel en schurft. Five is ook twee keer ontwormd, want bij een zwakke conditie kunnen wormen plots de kop opsteken. De behandelingen leken aan te slaan, we zagen haar stekels weer lichtjes doorkomen. We waren zo blij dat we dit van de daken schreeuwden, “Yes! Fives stekels groeien weer aan!”, maar helaas vielen deze kersverse stekels toch weer uit. We hebben de volledige behandeling herhaald in de hoop dat het beter aan zou slaan. Conclusie: haar stekels blijven aangroeien, maar ze raakt ze toch ook steeds kwijt.

Five zit alweer ruim een half jaar in onze opvang. Haar probleem is nog niet opgelost, maar ze geeft niet op (en wij ook niet).

Binnen- en buitenverblijf

Na een periode binnen te hebben gezeten, hebben we Five in een buitenverblijf geplaatst. We hoopten dat ze buiten met meer rust en een veilige, natuurlijke omgeving, weer zou floreren. Five reageerde echter niet zoals gehoopt. Ze leek lusteloos en gedroeg zich anders dan we gewend waren. Binnen maakt ze nu dankbaar gebruik van een warmtemat. We voegen multivitaminen en zink toe aan haar voeding. Ze eet gelukkig prima en blijft goed op gewicht, maar haar stekels laten steeds weer los. Andere egelopvangcentra adviseerden ons om Five om de dag in een oliebadje van salie te laten badderen. Of dit echt helpen, weten we nog niet zo goed. Ze lijkt toch weer last van schilfers te hebben.

Experts geven advies

Dat onze doorzetter Five steeds weer kalend voor de dag komt, betekent niet dat we bij de pakken neer gaan zitten. We hebben verschillende experts om advies gevraagd en gaan door totdat Fives stekels weer stevig op haar lijfje staan. We houden jullie op de hoogte van haar ontwikkelingen!

Fives stekels groeien wel steeds weer aan, maar vallen vooralsnog ook steeds weer uit.