Egel 117 is los!

Op maandag 25 juni is deze egel binnengebracht door de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid. Met een gewicht van 820 gram was het een flink mannetje. Na het algemene onderzoek kon er gecontateerd worden dat het dier in goede conditie was. Op een dingetje na, hij had een abces onder zijn kop aan de linkerkant van het lichaam.
Egel 117 is los!

Het abces was een klein gezwel en leek hem niet te hinderen met ademhalen, slikken of eten. Het kan voorkomen dat een abces tegen de luchtpijp aan zit en deze deels dichtdrukt. Een dier raakt hierdoor benauwd. Gelukkig was dat het hier niet het geval. Niks dat een kuurtje van antibiotica en pijnstilling voor tien dagen kan oplossen. We voeren ook standaard microscopisch onderzoek uit op de ontlasting van elke egel die binnenkomt. Ook hier waren er geen bijzonderheden te ontdekken.

Hij begon de eerste dag al goed te eten en bleef zijn hele verblijf op gewicht. Het was geen makkelijke egel om te hanteren en te onderzoeken, want hij was erg actief. Na ongeveer een week constateerden wij dat de plek van het abces was gaan irriteren door het vele krabben van de egel. Er was een harde korst erom heen gaan vormen. Dus we besloten om de egel mee te nemen naar de dierenarts waar hij onder narcose was gebracht. Wij hebben daar zelf de wond schoongemaakt. Hierna hebben de egel nog enkele dagen ter observatie gehouden om er zeker van te zijn dat alles goed was.

De egel is op zaterdag 7 juli weer vrijgelaten (zie het filmpje hieronder). Met dank aan onze hardwerkende vrijwilligers en de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid!