Ontmoet baby egel Sjakie!

Op zaterdag 4 augustus was door de dierenambulance een zwak baby egeltje binnengekomen. We schatten dat het kleine ventje ongeveer drie weken oud was. Met een gewicht van 74 gram was hij aan de lage kant, maar vooral bijzonder was dat het een erg blond egeltje was. Hij is vernoemd naar de vrijwilliger die hem thuis opving: Sjakie!

Ontmoet baby egel Sjakie!

Baby egels moeten elke paar uur gevoerd worden en worden hierom thuis verzorgd. Na een lichamelijk onderzoek bleek het dier op het eerste oog gezond te zijn, maar was erg verzwakt. Sjakie bleek een enorme eetlust te hebben, wat bijna alle baby egels hebben bij binnenkomst. En hij had een grote voorkeur voor meelwormen. Ook kreeg hij na een paar dagen een huisgenoot erbij: Mikey. Onze ervaring leert ons dat baby egels die samen zijn, het beter doen dan baby egels die alleen zitten. Op de foto kan je goed zien hoe blond Sjakie is.Na een paar dagen was het gewicht van Sjakie toegenomen, maar in verhouding tot Mikey groeide Sjakie traag. Verder was hij erg actief en levendig. Blonde egels zijn over het algemeen zwakker, zoals we vaker zien bij dieren met een witte vacht. We vermoeden dat de oorzaak in de genen ligt. Na anderhalve week woog Sjakie boven de 100 gram en ging de goede kant op. Het fimpje laat zien dat Sjakie een gezonde eetlust heeft.

Als een baby egel voldoende is gegroeid en zelfstandig kan eten, gaat hij naar de opvang. Hier doet Sjakie het ook goed. Het viel alleen op dat hij geen haren heeft op zijn kop, buik en poten. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals schimmel of schurft, maar het kan ook stress-gerelateerd zijn of het is een erfelijke afwijking. Deze week staat een bezoekje bij de dierenarts gepland om de oorzaak te achterhalen. To be continued .....