Vliegen

In de zomer zijn ook de vliegen zich volop aan het voortplanten. Ze leggen hun eitjes op rottend vlees zodat hun larve, maden, zich kunnen vol eten om zich te ontwikkelen tot vlieg. Helaas zijn egels hier soms de dupe van.

Vliegen

Vandaag werd dit kleine egeltje gevonden in een park. Hier hebben duidelijk vliegen op gezeten, want de gehele kop en haarrand zaten onder de vliegeneitjes. Helaas waren er ook nog 2 duidelijk ronde wonden waar de maden zich naar binnen aan het eten waren. (En zaten er maden op andere vervelende plekken zoals in de bek, achter het oog en in de anus).

Vermoedelijk is het kleine egeltje door een hond of vos gepakt en hebben de hoektanden deze wonden aangericht en het diertje verzwakt achtergelaten. We zijn dan ook direct naar de dierenarts gegaan om het diertje uit zijn lijden te verlossen.

Dit was niet de eerste egel deze week met maden. Ziet u een egel die verzwakt over komt of omringt wordt door vliegen, neem contact op met een wildopvang in de buurt. Ga nooit zelf dokteren want maden kunnen op moeilijk zichtbare plekken zitten en dan wordt het diertje langzaam opgegeten.