1 miljoen handtekeningen voor een bontvrij Europa

Eurogroup for Animals heeft met het Europese burgerinitiatief Fur Free Europe 1 miljoen handtekeningen verzameld. Het doel is een bontvrij Europa, door middel van een verbod op het fokken van dieren voor hun huid en het verkopen van bont. Door de 1 miljoen handtekeningen zal de Europese Commissie naar het initiatief moeten kijken en hier een besluit over nemen.

Door: Lily Bangma Online redacteur

1 miljoen handtekeningen voor een bontvrij Europa

Eurogroup for Animals is een overkoepelende Europese organisatie voor 85 dierenrechtenorganisaties, waaronder de Dierenbescherming. In iets meer dan zes maanden tijd heeft zij de 1 miljoen handtekeningen verzameld van mensen door heel Europa die het initiatief Fur Free Europe steunen. We zijn blij met al die medestanders!

De omstandigheden voor dieren in pelsdierfokkerijen zijn ronduit schrijnend. De dieren leven in te kleine kooien waarin ze zichzelf kunnen verwonden en krijgen vaak te weinig eten en drinken. Ook zijn de fokkerijen niet duurzaam. Voor het bewerken van bont zijn namelijk giftige chemicaliën nodig. Daarnaast bleken nertsen gevoelig voor COVID-19, wat resulteerde in het grootschalig ruimen van nertsenfokkerijen, en hebben ontsnapte nertsen een negatieve impact op de biodiversiteit.

Desondanks zijn pelsdierfokkerijen in Europa toegestaan. Bijvoorbeeld in Denemarken, waar het, na een stop van twee jaar, weer is toegestaan om te fokken met nertsen. Tienduizend nertsen worden nu vanuit IJsland naar Denemarken vervoerd. Dit druist in tegen de 1 miljoen Europese handtekeningen die juist oproepen tot een verbod. Eurogroup for Animals stopt dan ook niet en blijft handtekeningen verzamelen om zo de oproep tot een bontvrij Europa nog sterker te maken.

Teken de petitie