125 verwaarloosde cavia's in beslag genomen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en dierenpolitie hebben 125 verwaarloosde cavia's en 3 konijnen in beslag genomen. De dieren werden aangetroffen in een loods in de gemeente Hellendoorn.

125 verwaarloosde cavia's in beslag genomen

Het vermoeden is dat de eigenaresse bedrijfsmatig bezig was met het fokken en verkopen van de cavia's, zo laat de politie weten in een nieuwsbericht. De vrouw voldoet niet aan de eisen die zijn gesteld voor het fokken van en handelen in deze dieren. Zo beschikt ze bijvoorbeeld niet over de juiste diploma's, heeft ze geen UBN-nummer en houdt ze zich niet aan de wettelijke gezondheidsprotocollen, waardoor de dieren onverzorgd in vervuilde kooien zaten.

De cavia's verbleven in kooien vol met uitwerpselen.

Eigenaresse opnieuw de fout in

Tegen de 22-jarige eigenaresse, een bekende van de politie, wordt proces-verbaal opgemaakt. De vrouw was onder behandeling van hulpverlenende instanties. Zij was wellicht niet in staat om de dieren de zorg te bieden die ze zo hard nodig hebben. "Gezien haar gedragingen is haar zorgkader wederom geïnformeerd", aldus de politie.

Tijdelijk onderdak en medische zorg

De officier van justitie heeft de in beslag genomen dieren bij tijdelijke 'opslaghouders' gehuisvest waarvan de locatie geheim blijft. Hier blijven de dieren tot de rechter over hun lot beslist. De cavia's en konijnen krijgen intensieve (medische) zorg.