150 jaar Dierenbescherming: trots op onze mijlpaal

Je hebt het op de radio kunnen horen en in verschillende kranten kunnen lezen; op maandag 25 augustus bestond de Dierenbescherming op de kop af anderhalve eeuw. Kwamen we destijds op voor honden die een veel te zware kar moesten trekken, nu is het ‘t doorfokken van dieren waar we ons grote zorgen over maken.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

150 jaar Dierenbescherming: trots op onze mijlpaal

En wat te denken van de grootschaligheid in de vee-industrie en de schaal waarop dierproeven worden gedaan? Het lijkt wel of er voor elk probleem waar we een oplossing voor vinden een nieuw probleem terugkomt, dat het vorige in omvang soms zelfs overtreft.

Als kind was er geen mooiere dag in het jaar dan je verjaardag. Ik weet nog goed dat ik weken van tevoren mocht beginnen met het afstrepen van het aantal nachten slapen en hoe ik mijn verlanglijstje ruim op tijd af had. En hoe de nacht voor de grote dag er eentje was van niet in kunnen slapen en veel te vroeg wakker zijn, door het vooruitzicht op het krijgen van cadeautjes.

150 jaar: blij of niet?

Hoe ouder je wordt, hoe minder je aan je verjaardag en cadeautjes hecht. Zo rond de dertig kijk je niet meer naar je verjaardag uit, maar voelt het meer als wéér een jaar erbij. En ik moet eerlijk zeggen dat ik vorige week maandag, toen de Dierenbescherming 150 jaar werd, ook niet zo goed wist of ik daar nu blij mee moest zijn, of niet.

Stapje voor stapje verbetering

Pragmatisch als de Dierenbescherming is, werken we door aan het oplossen van problemen met dierenwelzijn. Stapje voor stapje, maar verbeteringen zullen er komen! Zo ook afgelopen maandag. Toen ik ons kantoor in Den Haag binnenstapte, leek het een dag als alle andere. Geen slingers, geen uitgelaten stemming, geen feest. Iedereen zat gewoon achter zijn bureau en was hard aan het werk. Voor de dieren, want daar doen we het voor.

Nog veel te doen

Zo’n memorabele dag helemaal ongemerkt voorbij laten gaan, is echter ook geen optie. Dat zou disrespectvol zijn richting de jarige grande dame, maar ook naar iedereen die zich keihard inzet om onze doelen te bereiken. Neem al onze trouwe vrijwilligers, die zich dag in dag uit belangeloos inzetten om het dierenwelzijn in ons land te verbeteren. We hebben dus, trots op deze mijlpaal, met z’n allen taart gegeten. Ik moet alleen wel bekennen dat ik, Dierenbeschermers kennende, niet kan garanderen dat het gesprek, na een kort praatje pot, alweer snel kwam op het werk en de vele dingen die ons nog te doen staan.

Frank Dales
Algemeen directeur

En wat te denken van de grootschaligheid in de vee-industrie en de schaal waarop dierproeven worden gedaan