18 katten op weg naar betere toekomst

Onze inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) trof 19 zieke katten en hun eigenaar aan in een vervuilde vakantiewoning in de gemeente Woensdrecht. De katten hadden ernstig te lijden onder de smerige omstandigheden waardoor ze zelf ook ziek waren. Vlooien, krabwonden, vieze vacht, ogen en neus zijn daar voorbeelden van. Hoewel de bewoner zijn katten 'zijn kinderen' noemde en in eerste instantie niet zag dat het zo niet langer kon, is hij na diverse bezoeken en acties van onze inspecteur tot inkeer gekomen. Hij heeft van 13 van de 19 katten afstand gedaan. Deze zijn opgevangen in Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Over de zorg voor de katten die hij meeneemt naar zijn nieuwe woning zijn afspraken gemaakt.
18 katten op weg naar betere toekomst

"Huisje ernstig vervuild, zware ammoniaklucht, vol met spullen en een enorm vlooienprobleem, twee overvolle kattenbakken...", zo omschrijft onze inspecteur de situatie die ze aantrof. Alle katten hadden gezondheidsproblemen. Voor twee katten was de nood het hoogst en die zijn bij het eerste bezoek onder bestuursdwang naar de dierenarts gebracht. Een van de twee, een oudere poes, was uitgedroogd en heeft het ondanks een nacht aan medicijnen en infuus niet gehaald en is geëuthanaseerd. De andere poes die vermoedelijk een baarmoederontsteking had, is met succes geopereerd en is goed hersteld. Voor de overige katten was een behandelplan afgesproken. Ook moest de eigenaar voor schone huisvesting en frisse lucht zorgen.

Niks gedaan, katten onder dwang naar dierenarts

Helaas bleek bij hercontrole dat de eigenaar nauwelijks iets aan de situatie had gedaan. Onze inspecteur heeft de katten vervolgens onder bestuursdwang naar de dierenarts gebracht om onder andere tegen vlooien en wormen te laten behandelen. De eigenaar die op zeer korte termijn naar een flatje ging verhuizen kwam ondertussen toch ook zelf tot de conclusie dat 18 katten meenemen niet zo'n goed idee was. Hij besloot van 13 van de 18 katten afstand te doen. De dieren die meegaan zijn allemaal al geneutraliseerd, dus er komen geen nestjes meer en er zijn afspraken gemaakt over de zorg voor deze dieren. Onze inspecteur ziet erop toe dat deze worden nagekomen.

Deze kat had huidproblemen die gauw aangepakt moesten worden.

13 katten naar Dierenopvangcentrum Vlaardingen

De overige katten zijn met een Animal Rescue Vehicle van de Dierenbescherming, een extra grote wagen waarin alle dieren in een keer meekonden, opgehaald en naar Dierenopvangcentrum Vlaardingen gebracht. Daar wachtte de verzorgers een flinke klus. "Een aantal is behoorlijk angstig en schuw en dat maakt het een uitdaging om ze de medicatie te geven. De tabletten kunnen we gelukkig door het eten toedienen, maar sommige katten hebben oogzalf nodig en zalf voor de wonden op het lijf en de oren. Dat is best lastig omdat sommige dieren compleet in paniek raken als je ze wilt behandelen", zo meldt het dierenasiel. Gelukkig gaat het met de meeste katten al een stuk beter, gaan ze ons wat meer vertrouwen en zitten er vreselijk lieve knuffelkatten tussen. Als ze wat meer zijn aangesterkt worden ze gecastreerd of gesteriliseerd en zijn de gebitten en eventuele andere ingrepen aan de beurt. Al met al zijn onze collega's nog wel even zoet met alle katten voordat ze klaar zijn voor een nieuw thuis.

"Huisje ernstig vervuild, zware ammoniaklucht, vol met spullen en een enorm vlooienprobleem, twee overvolle kattenbakken...", zo omschrijft onze inspecteur de situatie die ze aantrof.