23 verwaarloosde Maine Coons in smerige woning

Tijdens een controle in een ernstig vervuilde eengezinswoning in de gemeente Cranendonck hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie 23 verwaarloosde Maine Coons aangetroffen. De katten verbleven in hun eigen uitwerpselen en er hing een penetrante ammoniaklucht. De dieren hadden een vieze, vervilte vacht en ontstoken tandvlees.

23 verwaarloosde Maine Coons in smerige woning

De inspectiedienst heeft de dieren in overleg met de rijksdienst RVO in bewaring genomen en laten onderbrengen op een geheime opvanglocatie waar ze goed worden verzorgd. Alle kosten voor transport, onderdak en (medische) verzorging worden verhaald op de eigenares.

Nieuw onderdak

De vrouw heeft een bestuursrechtelijke termijn van een aantal weken om haar katten terug te vragen. Pas als de dieren weer helemaal gezond zijn, alle gemaakte kosten betaald én de woning na inspectie door de LID schoon en veilig is verklaard, bestaat er een mogelijkheid dat de RVO zo’n verzoek inwilligt. In alle andere gevallen gaat de opvanglocatie op zoek naar een nieuw onderdak voor de dieren.


Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.