36 katten uit zwaar vervuilde woning gehaald

Ze zaten in een verschrikkelijke bende in een woning in Rotterdam: in totaal 36 katten. Katers, poezen en kittens. Te mager, te dun, te vies, geen ruimte en smerige kattenbakken. Na een melding bij meldpunt 144 ging een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) poolshoogte nemen met als resultaat dat alle 36 katten zijn weggehaald. Ze zijn overgebracht naar een opvangadres. De eigenaar draait sowieso voor alle kosten op, wat de verdere gevolgen voor deze persoon zijn is nu nog niet bekend.
36 katten uit zwaar vervuilde woning gehaald

De LID-inspecteur schetst een plaatje van wat ze eind mei aantrof: "Er zaten zes katers in een gangetje van één bij twee meter opgesloten met alleen een hele vieze kattenbak. De dieren zaten apart in een poging te voorkomen dat ze krolse poezen zouden dekken. In de woonkamer zaten nog eens drie katers die opgesloten zaten in kleine vervuilde benches. Verder liepen er 27 poezen en kittens door de kamer. Het gescheiden houden van katers en krolse poezen was niet erg gelukt, want er liepen drachtige poezen tussen. De meeste katten waren angstig en niet benaderbaar en één van de kittens zat nota bene as en peuken uit een asbak te eten!".

Er liepen 27 poezen en kittens door de kamer.

Verbrand door frituurvet

Eén van de katten bleek brandwonden te hebben, dit was een paar dagen eerder door frituurvet veroorzaakt. De eigenaar was wel naar de dierenarts gegaan, maar pas vier dagen later en had daarna de medicatie niet tijdig toegediend. De kat zat voortdurend aan de wonden te likken en te bijten. Deze kat is later naar een specialist gebracht. Het dier moest geopereerd worden en toen bleek dat er ook inwendig schade was ontstaan. Als gevolg daarvan is een achterpoot geamputeerd. Volgens de dierenarts moet de kat veel pijn hebben gehad, maar is het ondanks dat een lief dier.

Onderzoek en behandeling

Omdat de dieren zo angstig waren, kon een dierenarts die ook naar de woning was gekomen, ze daar slecht onderzoeken. Dat is later bij het opvangadres alsnog gebeurd. Daaruit blijkt dat een deel van de katten te dun is, een deel met ontlasting vervuilde vacht heeft, er katten bij zitten met kale plekken, vieze ogen en ademhalingsproblemen. Ook waren er katten bij met slechte gebitten, deze zijn onder narcose behandeld. Voor veel van de katten is een socialisatieprogramma opgestart om ze onder andere aan de omgang met mensen te laten wennen.

Een deel van de katten is te dun, een deel heeft een met ontlasting vervuilde vacht, er zitten katten bij met kale plekken, vieze ogen en ademhalingsproblemen.

Toekomst katten

De eerste resultaten zijn bemoedigend. De meeste dieren zijn inmiddels een stuk rustiger en met de kittens gaat het gelukkig goed. Of en wanneer de dieren eventueel voor adoptie beschikbaar komen is nog niet te zeggen.