7 honden uit centimeters dikke laag stront gehaald

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vanmorgen 7 honden uit een smerig pand in de gemeente Oldambt in Oost-Groningen gehaald. "De dieren zaten in een centimeters dikke laag stront", aldus de inspecteur. "Die moeten hier al maanden gezeten hebben". De honden zijn na overleg met de Officier van Justitie en in samenwerking met de wijkagent en de hondenbrigade in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.
7 honden uit centimeters dikke laag stront gehaald

De honden waren door de eigenaar in een leegstaand pand zonder woonbestemming ondergebracht. Het pand was verder niet in gebruik en zat helemaal dicht. Van buitenaf kon je dan ook niet naar binnen kijken. Blaffen was wel te horen en klachten daarover hebben de zaak dan ook aan het rollen gebracht. De dieren kwamen waarschijnlijk niet of nauwelijks buiten en deden al hun behoeften binnen. Naar inschatting van onze LID-inspecteur moet het al wel 3 of 4 maanden zo geweest zijn. De uitwerpselen lagen centimeters dik in de ruimte en alles was met urine doordrenkt. Er hing een verschrikkelijke ammoniaklucht wat ademen moeilijk maakte. De lichamelijke conditie van de honden was op het oog goed, al hoewel ze natuurlijk wel smerig waren en last hadden van de stank. Ze kregen af en toe wel te eten en te drinken, maar daar was alles dan ook wel mee gezegd.

"De dieren zaten in een centimeters dikke laag stront", aldus de inspecteur. "Die moeten hier al maanden gezeten hebben".

Vriendelijke dieren

De moeilijk bereikbare eigenaar, die zelf niet op het adres woont, heeft nog de kans gekregen om de dieren ergens anders op een geschikte plek onder te brengen, maar heeft dat niet gedaan. Vanmorgen bij binnenkomst in het pand werd de omvang van de vervuiling pas echt duidelijk. Dat en het feit dat de eigenaar er ondanks afspraken niets aan had gedaan, was dan ook aanleiding om met de Officier van Justitie te bellen om de dieren daar meteen weg te mogen halen. De honden, een van het ras Cane Corso en zes kruisingen met waarschijnlijk wel iets van een stafford erin, bleken bij binnenkomst goed handelbaar. "De grote hond liep wat te mopperen, maar de andere honden waren heel vriendelijk naar ons toe. Dat is toch bijzonder, hoe dieren uit zo'n situatie komen", merkt onze inspecteur op.

Vanmorgen bij binnenkomst in het pand werd de omvang van de vervuiling pas echt duidelijk. Dat en het feit dat de eigenaar er ondanks afspraken niets aan had gedaan, was dan ook aanleiding om met de Officier van Justitie te bellen om de dieren daar meteen weg te mogen halen.

Honden naar de opvang

De honden zijn in beslag genomen en via een bezoek aan de dierenarts naar een opvangadres gebracht. Daar worden ze goed verzorgd. De eigenaar moet zich verantwoorden voor de ontstane situatie. De inspectiedienst maakt proces-verbaal op van deze zaak en dat gaat naar de Officier van Justitie voor verdere afhandeling. Het oordelen en veroordelen is aan de rechter.