70.878 handtekeningen tegen ‘foute puppyhandel’

Onze directeur, Femke-Fleur Lamkamp, heeft op dinsdag 24 januari de 70.878 keer ondertekende petitie ‘Stop foute puppyhandel’ aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken overhandigd. Afgelopen december voerden we de campagne voor betere wet- en regelgeving op het gebied van puppyhandel. We riepen daarbij Van Dam op om hiervoor naar voorbeelden uit België en Frankrijk te kijken.
70.878 handtekeningen tegen ‘foute puppyhandel’

“We vinden het onaanvaardbaar dat er anno 2017 nog steeds miljoenen puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en verhandeld. Hier moet iets aan gebeuren, te beginnen bij betere wet- en regelgeving”, aldus Femke-Fleur Lamkamp tijdens de overhandiging. “Mede namens de ruim zeventigduizend ondertekenaars roep ik u op om hier werk van te maken en daarvoor te kijken naar voorbeelden uit België en Frankrijk. We doelen daarbij op een verplicht traceerbaar registratienummer in elke advertentie, de hondenhandelaar verantwoordelijk stellen voor de omstandigheden waarin de pups gefokt zijn en door een zogenaamde ‘Witte Lijst’ van geoorloofde hondenfokkers op te stellen. Hierdoor kan foute puppyhandel beter worden tegengegaan”, betoogde Lamkamp.

Eerste reactie Van Dam

Staatssecretaris Van Dam gaf in eerste reactie aan: "De illegale handel in puppy's is een hardnekkig probleem. De overheid doet er alles aan om de illegale puppyhandel de kop in te drukken. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van registratiesysteem en een witte lijst van legale handelaren. Ook wordt het hondenpaspoort verplicht. Maar de overheid kan dit niet alleen. Consumenten kunnen de illegale puppyhandel stoppen door alleen puppy's bij officiële fokkers en handelaren te kopen."

Moties in Tweede Kamer

Mede dankzij de campagne werd de foute puppyhandel onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Dit leidde half december tot moties van PvdD en de SP waarin delen van onze campagne werden overgenomen. Tijdens de behandeling van de moties werd duidelijk dat de overheid de mogelijkheid van een ‘Witte Lijst’ voor Nederland gaat onderzoeken. Een motie om een registratienummer voor alle verkopers van puppy’s in Nederland verplicht te stellen heeft het helaas niet gehaald. De PVV had al eerder met succes een motie ingediend waarin ze vragen om meer inzet voor de aanpak van onder andere illegale hondenhandel.

Stop foute puppyhandel

In Nederland is een grote vraag naar honden, jaarlijks zo’n 150.000. Van ongeveer de helft blijkt de herkomst niet te achterhalen en de Dierenbescherming vreest dan ook dat deze afkomstig zijn van foute fokkers. Veel hiervan zijn gevestigd in Oost-Europese landen, maar ook in ons eigen land zijn er fokkers die het niet zo nauw nemen met de regels en het welzijn van de dieren. Fokteven worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te ‘produceren’. De pups zelf worden veel te jong bij hun moeder weggehaald, zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziekten en worden niet of slecht gesocialiseerd wat tot gedragsproblemen kan leiden.

Alle 70.878 ondertekenaars heel erg bedankt voor jullie steun! Samen staan we sterker in de strijd tegen foute puppyhandel.

Petitie gesloten, aandacht blijft

Met het aanbieden van de handtekeningen wordt de petitie gesloten, maar dit betekent uiteraard niet dat de Dierenbescherming geen aandacht meer heeft voor de puppyhandel. Door middel van lobby bij politiek en bedrijfsleven en voorlichting richting publiek blijft de organisatie zich sterk maken voor een einde aan de foute puppyhandel en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat.