“Alles wat stuk is, repareer ik”

Frans Bos, klusjesman Het Knaaghof

“Mijn lievelingsdier is mijn hond. Hij heet Yentl en is verschrikkelijk eigenwijs. We hebben ook een kat thuis. Ik heb mijn hele leven dieren gehad, vroeger hadden we ook wel konijnen. Nu heb ik daar geen tijd meer voor. Ik vond het vooral leuk toen de kinderen nog thuis woonden, dan zorgden we samen voor ze. Ik doe vrijwilligerswerk bij het Knaaghof en soms zie ik konijnen waarbij ik toch heel even denk ‘aaaah zal ik die meenemen?’. Vooral die hele grote vind ik prachtigmooi.”

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

“Alles wat stuk is, repareer ik”

#ikbendierenbeschermer

“Maar nee, het is echt niet handig in mijn leven nu. Ik zie ze wel iedere week, heel gezellig! Toen ik met pensioen ging, wilde ik graag vrijwilligerswerk doen. Ik zag een advertentie van het Knaaghof en ik ben daar toen gewoon naar binnengelopen met het idee ‘ik zie wel wat er gebeurt’. Tja, tien jaar later ben ik er nog. Al ga ik vanaf mijn 75e wel wat minder werken. Dan kom ik alleen nog op oproepbasis.

“Of ik me een dierenbeschermer voel? Ja! Niet alleen als klusjesman bij het Knaaghof. Dieren hebben zelf geen stem, daarom help ik ze graag“

Frans Bos
- Klusjesman Het Knaaghof

Wat ik precies doe? Alles wat stuk is, repareer ik. Ik houd ook het ventilatiesysteem –dat is hier extra belangrijk- goed schoon, en ik onderhoud van alles, zoals de was- en droogmachines. Tot twee jaar geleden was hier nog een eigen bedrijfswagen, daar reed ik veel mee rond. Ik haalde groenten en kranten op, bracht dieren naar de dierenarts of haalde konijnen op bij het Knaagspoor (Ridderkerk).”

“Ze klaagden over het schoonhouden van die waterflesjes. Ik heb daar een oplossing voor bedacht. Ik zet dit zelfgemaakte stukje op de boor, even draaien en schoon is het flesje!''

“Ik vind klussen leuk, ik ben wel handig en je hebt wat om handen. Ik heb wel een keer de boel onder water gezet. Ik sleutelde aan een lekke kraan en toen schoot er onverwachts wat los. Ik wilde het water afsluiten, maar niemand wist waar dat moest. Collega Jill en ik renden maar rond! Gelukkig kwam het goed en hielden de dieren het droog. En die kraan die lekte daarna niet meer. Ik vind het echt fijn om wat te kunnen doen. Je bent ook onder de mensen (en dieren!), heel gezellig. En je doet iets voor een ander. Ik zou iedereen aanraden vrijwilligerswerk te doen, al is het maar een halve dag per week. Niet per se hier hoor, al kunnen ze hier ook wel wat hulp gebruiken. Je moet alleen niet denken dat je hier dan de hele dag met een konijntje zit te knuffelen, het werk gaat door, er is altijd wat te doen. We merken het rond deze tijd al helemaal. Normaal gesproken zien we in het najaar weer lege hokken, maar het zit nu overvol. Mensen denken iets te makkelijk over het aanschaffen van konijnen en knaagdieren.”

Doe de Dier & Mens wijzer!