Baas weigert doodzieke hond naar dierenarts te brengen

Omdat de eigenaar van een 9-jarige, ernstig zieke Amerikaanse Staffordshire Terriër wekenlang weigerde met zijn hond naar een dierenarts te gaan, hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie het dier maandagochtend in overleg met de rijksdienst RVO onder bestuursdwang uit een ernstig vervuilde woning in Ridderkerk gehaald en naar een specialist gebracht.

Baas weigert doodzieke hond naar dierenarts te brengen

De Stafford had een zorgelijk dikke buik en na een echo bleek het om zeer vergevorderde leverkanker te gaan. Er zat niet anders op dan het dier te laten inslapen. De eigenaar krijgt van de politie een proces-verbaal vanwege zijn grove nalatigheid, waarna het OM zich over de zaak buigt. Ook worden alle kosten voor transport en medische behandeling van de hond op de man verhaald door de RVO.

Over de LID

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De
inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.