Baby-egels: wanneer trek je aan de bel?

Vanaf de maand juni komen onze dierenambulances en wildopvangcentra regelmatig baby-egels tegen. Graag informeren we jullie over deze vertederende dieren, want wanneer trek je nu tijdens de zomermaanden wel of niet aan de bel
Baby-egels: wanneer trek je aan de bel?

2000 stekels

Een egel krijgt meestal een nestje van 5 tot 7 jongen. Egel-baby’s worden doof en blind geboren, maar hebben al wel stekels: zachte, witte stekeltjes die (gelukkig voor de moeder) nog platliggen en onder een dun vochtig huidlaagje zitten. Dat laagje droogt binnen 24 uur na de geboorte op waardoor de stekels rechtop gaan staan en hard worden. Na drie weken zijn de egels behaard en hebben ze al ongeveer 2000 stekels. Als egeltjes 3 weken oud zijn ontwikkelen ze hun gebit en net als mensen beginnen zij met een melkgebit. Ook ontdekken ze vanaf dan voor het eerst de ‘natuur’. Ze verlaten met hun moeder af en toe het nest om eten te zoeken.

Egels hebben na 3 weken ongeveer 2000 stekels.

Pak niet direct een baby-egel op!

Wie geluk heeft treft in het struikgewas een scharrelende moederegel aan, met daarachter een rijtje baby-egels. Een prachtig gezicht! Soms blijft er een baby achter, maar dat is geen reden tot paniek. Egels zijn gewoontedieren, de moeder loopt continu hetzelfde rondje. Als er een baby-egeltje achterblijft omdat de tocht te vermoeiend is, pikt de moeder het jong het volgende rondje (wat soms 2 uur duurt) weer op. Grijp dus vooral niet te vroeg in, maar monitor de situatie goed voordat je een jong uit de natuur weg neemt.

Egelopvang, wildopvang of dierenambulance

Komt mama egel inderdaad niet terug en zit het baby-egeltje er al te lang verlaten bij? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met een egelopvang bij jou in de buurt, zoals Egelopvang Papendrecht of Wilopvang Krommenie. Of je belt de dierenambulance in jouw buurt, zodat zij het diertje kunnen ophalen. Voor specifieke vragen of advies kun je ook goed terecht bij de egel- of wildopvang. Onze medewerkers weten alles over egels en helpen je graag. Wist je dat er jaarlijks alleen al bij onze Egelopvang Papendrecht 500 tot 600 egels worden opgevangen? Variërend van 65 gram tot ruim 1,6 kilo. Op dit moment hebben zij ook hun handen vol aan verlaten en gewonde baby- en moederegels.

Wat mag een egel eten?

Egels hebben het anno 2019 moeilijk in onze natuur. Veel wilde tuinen zijn getransformeerd in stenen terrassen zonder geschikt groen, waardoor de egel moeite heeft met het vinden van voedsel. Het kan wat dat betreft geen kwaad om egels een handje te helpen. Wat kun je een egel het beste geven? Egels eten in principe van alles, maar jij kunt het beste een schaaltje kattenvoer (natvoer) geven. Geef vooral geen melk, van lactose kunnen sommige egels ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Zet gewoon wat water neer.

Bel ook als…

Egels zijn schemerdieren en worden actief als het buiten donker begint te worden. Kom je een egel tegen op klaarlichte dag, dan kan er iets aan de hand zijn. Neem gerust contact op met onze collega’s van de egelopvang of wildopvang om te checken wat je kunt doen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele verkeersincidenten of robotgrasmaaiers die egels niet over het hoofd zien… Kom je een gewonde egel tegen? Wacht niet en neem onmiddellijk contact met de dierenambulance of opvang op.