Beroof de dieren niet van hun voedsel

In de herfst en de winter lijkt het bos bijna wel op een gratis winkel voor decoratie en eten. Paddenstoelen, eikeltjes, tamme en wilde kastanjes: geschikt voor de herfsttafel, voor de vogels in de tuin of voor de varkens van de boer om de hoek. Maar door al het voedsel weg te halen uit het bos, komen de in het wild levende dieren in de knel.

Door: Niels Kalkman Persvoorlichter

Beroof de dieren niet van hun voedsel

De meteorologische herfst is begonnen, en door de droogte lijkt het al langere tijd op najaar in de natuur. Blaadjes vallen van bomen, de eikels en kastanjes laten zich vallen en als het eindelijk weer eens gaat regenen, en vochtiger wordt, zullen ook de prachtigste paddenstoelen zich weer laten zien.

Het bos in

En er is natuurlijk bijna niets leukers dan op zo’n mooie herfstdag het bos in te trekken en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Eetbare paddenstoelen zijn een echte delicatesse, en ook een gepofte tamme kastanje is natuurlijk niet te versmaden.

Maar daar zit de crux, want ook allerlei dieren (zoals eekhoorns, vogels, wilde muizen en zwijnen) zijn gek op de tamme kastanje. Zelfs boommarters blijken er dol op. En die paddenstoelen die door ons worden geplukt? Die staan op het menu van muizen, konijnen en allerlei insecten. Sterker nog: die dieren zijn in de winter afhankelijk van dit soort voedsel, wat wij massaal meenemen uit de bossen.

En daarmee maken we de komende herfst en winter, wat sowieso al moeilijke seizoenen zijn voor de in het wild levende dieren, onnodig zwaarder voor ze. Beroof de dieren dan ook niet van hun voedsel en laat de herfsttafel een rijk gevulde eettafel zijn voor de dieren in het bos.

Voor dieren in de herfst

Wat betekent de herfst, nu de natuur zich geleidelijk aan voorbereidt op de winter, eigenlijk voor dieren? En wat kun je in deze periode voor dieren doen?