Bewust huisdierbezit

"Wij merken nog steeds dat veel dieren in de opvang terechtkomen, omdat eigenaren onderschatten hoeveel tijd en aandacht een huisdier nodig heeft." Aan het woord is Andrea Lokhoff, locatiemanager van ons hypermoderne dierenopvangcentrum in Amersfoort in een filmpje van onze sponsor Vitakraft.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Bewust huisdierbezit

Andrea ziet inderdaad dagelijks wat het voor dieren betekent als hun baasjes zich niet realiseren wat de zorg voor een huisdier inhoudt. Zeker, voor je nieuwe maatje moet je tijd vrijmaken en ‘m aandacht geven. Maar het gaat je ook flink wat geld kosten! Niet alleen voor voer en 'accessoires' als hondenriemen, kooien of benches, er komt ook onherroepelijk een moment dat je met je dier naar de dierenarts moet. Voor de reguliere prikjes, maar als het tegenzit ook voor behandelingen die behoorlijk prijzig kunnen zijn.

Crisis: beknibbelen op dieren

Jaarlijks vangen onze opvangcentra zo'n 30.000 katten en 10.000 honden op. Vorig jaar luidden we de noodklok al, omdat we in onze asielen de gevolgen van de financiële crisis begonnen te zien. Niet dat er meteen méér dieren werden binnengebracht, maar de conditie waarin dieren verkeren, maakt wel duidelijk dat mensen beknibbelen op de verzorging. Goede voorlichting over 'verantwoord huisdierbezit' is dus ontzettend belangrijk.

Met name onze mensen in het veld worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met de kwalijke gevolgen van de ondoordachte aanschaf van huisdieren. Dat geldt niet alleen voor de mensen in onze dierenopvangcentra, maar ook voor de medewerkers van dierenambulances die gedumpte dieren ophalen en de inspecteurs van de LID. Veelal doordat eigenaren simpelweg te weinig kennis hebben om dieren de verzorging te geven die ze nodig hebben.

Verwaarlozing op de loer

Verwaarlozing ligt dan op de loer. Groepsdieren, zoals konijnen, kwijnen weg omdat ze een maatje missen. Tropische vissen worden ziek en gaan dood omdat ze verkeerd worden gehouden. En, geloof het of niet, zelfs paarden zijn steeds vaker slachtoffer van een snelle en onbezonnen aanschaf. Vooral hengstenpony's zijn voor een prikkie te koop, en blijkbaar denken mensen al snel klaar te zijn met een klein stukje grond voor het arme dier. Totdat de hoeven te lang worden of het paard een ernstige stofwisselingsaandoening krijgt door het eten van teveel jong gras.

Ik ben blij dat juist diervoederproducent Vitakraft, als een van onze belangrijke sponsors, het initiatief heeft genomen om de hele maand mei aandacht te vragen voor 'bewust huisdierbezit', tevens de naam van de campagne, die in het weekeinde van 3 mei werd afgetrapt door Piet Hellemans (presentator van Beestengeluk) en Bridget Maasland (presentatrice en oprichtster van Dutchypuppy foundation) op het terrein van ons Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort.

Website Bewust Huisdierbezit

Bij die gelegenheid werd ook de site www.bewusthuisdierbezit.nl gelanceerd. Op deze plek kunt u uw kennis over huisdieren testen en veel informatie vinden over de verzorging. Bovendien zijn er interessante filmpjes te zien waarin deskundigen - zoals Andrea Lokhoff die ik hiervoor al citeerde - tekst, uitleg en handige tips geven over de verzorging van huisdieren.

En, voordat u denkt dat iedereen u daar gaat aanpraten dat u uw huisdier Vitakraft moet geven - wat natuurlijk mag -, er worden werkelijk hele interessante thema's besproken. De filmpjes worden regelmatig ververst, dus het loont zeker de moeite om de site deze maand wat vaker te bezoeken. Een greep uit de thema's: ‘Waar moet je op letten bij het opvoeden van je hond?’, ‘Welke leefruimte en beweging heeft je konijn nodig?’ en ‘Wat doe je met je dier als je op vakantie gaat?’.

De Dierenbescherming springt hand in hand met haar sponsor Vitakraft op de bres voor verantwoord huisdierbezit, ik ben er blij mee!

Frank Dales,
Algemeen directeur