Bliksemactie voorkomt illegale doorvoer verminkte pup uit Turkije

De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben afgelopen vrijdag na overleg met het OM een piepjonge Anatolische herder van amper negen weken oud in beslag genomen in Rotterdam. Volgens de houder was het hondje een dag eerder geïmporteerd uit Turkije en stond hij op het punt de pup op transport te zetten naar Spanje. Het dier was ernstig ziek en had zeer recent gecoupeerde oren, een ingreep die in Nederland verboden is en te boek staat als verminking.

Bliksemactie voorkomt illegale doorvoer verminkte pup uit Turkije

Dode pup

Deze bliksemactie was mogelijk door alert optreden van de lokale dierenambulance die de man vrijdagochtend aantrof op zijn huisadres in Alblasserdam. Die was door hem gebeld om een overleden hond te komen ophalen. Ter plaatse troffen de medewerkers een dode pup met gecoupeerde oren én een levend, soortgelijk hondje. Ze hebben direct na vertrek met de politie gebeld, die de LID inschakelde. De man werd met de overgebleven pup staande gehouden in Rotterdam-Zuid, waar de inspectiedienst het dier in beslag nam en met spoed naar een dierenarts bracht. De overleden pup is vervolgens bij de dierenambulance in beslag genomen en overgebracht naar een forensisch specialist voor onderzoek naar de doodsoorzaak.

Waarom en voor wie de pups vanuit Turkije via Nederland werden doorgevoerd is niet duidelijk. De houder wordt binnenkort verhoord, waarna het proces-verbaal naar het OM gaat dat zich over de zaak buigt.

______
De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschapsen hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.