Broodfokker Deurne verstopt bijna 120 honden

Inspectiedienst neemt alle dieren in bewaring

De hondenhandelaar in de gemeente Deurne die de afgelopen maanden twee keer eerder bezoek heeft gehad van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie, heeft gepoogd 118 van zijn honden te verstoppen in schuren op een verlaten erf in de directe omgeving van zijn woning. De politie ontdekte de honden na een melding en schakelde de inspectiedienst in, die ze in overleg met de rijksdienst RVO allemaal in bewaring heeft genomen.

Broodfokker Deurne verstopt bijna 120 honden

Alle kosten voor transport, vervangende huisvesting en (medische) verzorging verhaalt de rijksdienst op de eigenaar. Daarnaast krijgt de man een proces-verbaal.

Verstopactie

Volgens ooggetuigen heeft de fokker de gehele zondagnacht met een busje af en aan gereden om de honden van zijn eigen erf naar het verlaten terrein te brengen. Bij eerdere inspecties op het huisadres van de fokker werden grote hoeveelheden verwaarloosde en zieke honden weggehaald. Voor de overige viervoeters kreeg de man toentertijd bestuursrechtelijke lasten opgelegd om de leefomgeving en de gezondheid zo snel mogelijk op orde te brengen. De opgelegde termijn hiervoor liep deze week af, wat zou leiden tot een hercontrole die de handelaar met de nachtelijke verstopactie klaarblijkelijk probeerde te ontduiken. Tijdens de inspectie in de schuren bleken de meeste dieren er maandag wederom slecht aan toe.

De fokker probeerde zijn honden te verstoppen in schuren op een verlaten erf.

Erbarmelijke omstandigheden

Niet alleen waren de ruimtes totaal ongeschikt voor het huisvesten van de honden, de fokker had ook besloten om alle dieren (waaronder hoogdrachtige en zogende teefjes) zonder water en voedsel achter te laten in hun verblijven. In een kooi troffen de inspecteurs enkele zogende pups van drie tot vier weken oud aan, die gescheiden waren van hun moeder. Een aantal volwassen dieren zat opgesloten in krappe kattenbenches. Veel van de aanwezige honden hadden een vervilte vacht, sommige hadden kale plekken van de schurftmijt en verwondingen door onderlinge gevechten. Er heerste onder de dieren bovendien een ernstige darminfectie.

Oude bekende

Het is de derde keer dat de LID en de politie de broodfokker controleren in de gemeente Deurne, maar hij is al veel langer bekend bij de diensten. Hij heeft eerder fokkerijen gehad in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Na het oplopen van de bestuurs- en strafrechtelijke druk verdween de beklaagde telkens met de noorderzon om in de volgende gemeente opnieuw te starten.

________

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.