Caviaraces? Volksvermaak met dieren is niet van deze tijd

Caviaraces, ‘zwientje tik’, olifantenbezoekjes en struisvogelraces; zijn ze nog wel van deze tijd
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Caviaraces? Volksvermaak met dieren is niet van deze tijd

Afgelopen weekend vond in Warenhuis VanderVeen in Assen het jaarlijks terugkerende ‘VanderVeen op Stelten’ plaats. Een caviarace zou deel uitmaken van het programma. Dierenbescherming Drenthe riep de organisatie op om af te zien van deze activiteit en te kiezen voor een alternatief. Hierop liet de organisatie weten de caviarace af te blazen en in plaats daarvan ruimte te maken voor een stand van de Dierenbescherming. Een wijs besluit waar we uiteraard erg blij mee zijn!

Vermaak zonder dieren

Gelukkig zijn er steeds meer plekken en evenementen waar men, op verzoek van dierenbeschermingsorganisaties of ontstemde inwoners, afziet van geplande activiteiten met dieren. De organisatie van het dorpsfeest in het Friese Langedijke besloot onlangs nog om ‘zwientje tik’ te vervangen voor een spel in een modderbak zonder dieren te gebruiken. In Zeist was olifant Buba, na veel ophef vanuit de politiek en inwoners, toch niet welkom voor een lunch bij het zwembad. De gemeente Den Haag besloot een aantal jaren geleden al dat er niet langer een levende kerststal in het stadhuis zou staan rond de feestdagen en de Albert Heijn in Drachten maakte excuses voor hamsters in de draaideur.

Het is duidelijk dat veel mensen anno 2014 wel weten wat je eigenlijk niet met dieren zou moeten doen en zich hier ook, vaak met succes, tegen uitspreken. Waarom vinden er dan toch nog steeds activiteiten met dieren plaats? Is het niet eens tijd voor een wettelijk verbod op dit soort volksvermaak? We zouden gemeenten meer bevoegdheden kunnen geven hierin door ‘dierenwelzijn’ onderdeel te maken van het afwegingskader voor vergunningen.

Alternatieven zoeken

Een verbod of andere wettelijke regeling zal niet meer zo ver weg zijn. We hebben immers ook al een wettelijk verbod op het doden van ganzen door particulieren, om zo het ganstrekken in het Limburgse Grevenbicht te stoppen. Dieren als prijs uitreiken of verloten is ook niet meer toegestaan. Er wordt zelfs, tot blijdschap van een groot aantal gemeenten, gewerkt aan een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Dit allemaal in het kader van dierenwelzijn. Is het dan zo moeilijk om ook spelletjes en ouderwets volksvermaak met dieren te verbieden en hier alternatieven voor te zoeken? Moet er elk jaar nog steeds een haan een heel weekend in een mand opgesloten zitten op 18 meter hoogte of kunnen we hiervoor gewoon een speelgoedhaan inzetten? De meeste mensen weten het eigenlijk wel... Het begin is er, nu de laatste stap nog.